Сили оборони знищили міст через канал Сіверський Донець — Донбас, щоб завадити просуванню російських окупантів, заявив військовослужбовець ЗСУ, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в етері Еспресо в понеділок, 6 травня.

Він сказав, що наразі російські війська не можуть захопити Часів Яр, адже для масштабного наступу їм не вистачає сил.
Водночас окупанти намагаються атакувати Часів Яр, наступаючи по флангах. Однак у напрямку Іванівського та Андріївки їм не вдається відкинути українські війська.

Відео дня

Відповідаючи на запитання про знищений міст через канал біля Часового Яру, Тимочкі зазначив, що сам канал Сіверський Донець-Донбас є серйозною перешкодою для штурму та переміщення російських сил.

«Звичайно, що мости знищуються для того, щоб не дати пересуватися військам противника, обмежити їхню логістику. Усе, що руйнується, з часом буде відбудовано. Важливо, щоб максимально завдавати ворогу збитків та стримувати його», — зазначив військовослужбовець.

З іншого боку, за словами Тимочка, знищення мосту означає, що на іншій стороні немає українських військ.

Читайте також: «Тил залишив ЗСУ без поповнення». Євген Дикий — про турбулентний тиждень, жест відчаю та геніальний геополітичний хід

«Оборона Часового Яру є принциповою, оскільки це плацдарм для розгортання наступу на Краматорськ, Слов’янськ. Звичайно, неприємно бачити, що є руйнування, але ми маємо розуміти, що наші війська реагують на ті виклики, які виникають на полі бою», — сказав Тимочко.

Військовослужбовець також висловив сподівання, що незабаром до Часового Яру надійде зброя в необхідних об'ємах, щоб протистояти ворогу.

Ситуація біля міста Часів Яр — що відомо

У квітні головком ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що вище військове керівництво Росії поставило завдання своїм солдатам захопити місто на захід від Бахмута — Часів Яр — до 9 травня. Ворог зосереджує зусилля для прориву оборони і виходу до каналу Сіверський Донець — Донбас, щоб створити умови для подальшого просування до Краматорської агломерації.

10 квітня Інститут вивчення війни заявив, що, намагаючись прокласти собі шлях до Часового Яру, росіяни вдаються до тактики, яка допомогла їм захопити Авдіївку. Позиції українських захисників інтенсивно накривають КАБами та вогнем з літаків і вертольотів.

Читайте також:
Росіяни просунулись в напрямку Покровська (Фото:DeepState) Росіяни окупували два села поблизу Покровська на Донеччині — DeepState

Українські військові кажуть, що, якщо росіянам вдасться захопити Часів Яр, вони почнуть наступ на Костянтинівку, Дружківку, Краматорськ і Слов’янськ.

28 квітня Сирський підтвердив, що ситуація на фронті загострилась. Сили оборони відійшли на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки.

2 травня офіцер пресслужби 26-ї артилерійської бригади імені Романа Дашкевича Олег Калашніков заявив, що росіянам не вдасться захопити Часів Яр до 9 травня попри те, що вони залучили для цього усі свої ресурси.

Водночас заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький вважає, що захоплення росіянами Часового Яру — «це лише питання часу». Про це він сказав в інтерв'ю виданню The Economist, яке опублікували 2 травня.

Читайте також: «Потрібні кардинальні рішення». У Часові Ярі «сточується» угруповання українських військ — Жирохов про два варіанти розвитку подій

3 травня речник оперативно-стратегічного угруповання військ Хортиця Назар Волошин повідомив, що російські війська не полишають спроб захопити Часів Яр у Донецькій області. Для цього вони активно штурмують сусідні села, проте окупантів немає на території міста.

5 травня Волошин заявив, що армія РФ зосередила до 25 тис. своїх військових поблизу Часового Яру.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі