Новий закон про мобілізацію було опубліковано 17 квітня. Через місяць він набуває чинності та змінює деякі правила оповіщення, військового обліку та призову населення. Розповідаємо, чи стосуються нові норми військовозобов'язаних жінок та які правила діють для них зараз.

Читайте також: Країна жінок. Що відбувається, коли водії вантажівок, електромонтери, слюсарі та інші фахівці йдуть захищати країну

Народна депутатка Мар’яна Безугла наприкінці 2023 року заявила, що в законопроєкт № 10449 про мобілізацію планувалось внести норми щодо військового обліку та мобілізації усіх жінок. Однак в підписаному президентом документі, зміни щодо військового обліку чи мобілізації жінок були відсутні.

Відео дня

За словами підполковника Володимира Фітьо, начальника служби зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ, мобілізація жінок в Україні не проводиться.

Військовий облік жінок — хто має стати

Військовий облік стосується лише тих жінок, хто здобув освіту за визначеними статтею 1 Закону України Про військовий обов’язок і військову службу спеціальностями. Згідно з цим положенням на військовий облік мають стати жінки, які:

  • придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних;
  • мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов'язаних за їх бажанням.

Читайте також: І про дітей. Нове дослідження показало несподівані ризики для жінок-військовослужбовців

Військовий облік жінок медиків розповсюджується на:

  • студенток, які перебувають на останньому курсі навчання за зазначеними спеціальностями;
  • працівниць державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, які здобули освіту за цими спеціальностями;
  • безробітних, які здобули відповідну спеціальність. Їм слід ставати на облік самостійно.

Обов’язки військовозобов'язаних жінок

Адвокатка юридичної фірми Ілляшев та Партнери Валерія Гудій розповіла, які обов’язки мають жінки облікових спеціальностей після постановки на військовий облік та чи підлягають вони мобілізації.

«Фактично, взяття жінок на військовий облік військовозобов'язаних здійснюється після визначення їх придатності до військової служби, внесення персональних даних до Єдиного державного реєстру з подальшим оформленням військово-облікового документа», ― пояснює правниця.

Читайте також: Що буде з ринком праці України, якщо почнеться мобілізація жінок

Медикині та фармацевтки після постановки на військовий облік мають такі обов’язки:

  • проходити підготовку до військової служби, військову службу і виконувати військовий обов’язок у запасі;
  • виконувати правила військового обліку, встановлені законодавством;
  • прибувати за викликом відповідного територіального центру комплектування для оформлення військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов'язаних), приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов'язаних;
  • проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії відповідного ТЦК;
  • вчасно повідомляти інформацію про себе (сімейний стан, стан здоров’я), адреси місця проживання, освіти, місця роботи і посади.

Читайте також: У Данії запроваджують строкову військову службу для жінок

Закон про мобілізацію ― чи буде мобілізація жінок з 18 травня

Чи не єдина зміна у законодавстві щодо мобілізації жінок стосується саме пункту 12 статті 1 Закону України Про військовий обов’язок і військову службу. У ньому зазначено, що жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час лише в добровільному порядку. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає:

  • прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу;
  • проходження військової служби;
  • проходження служби у військовому резерві;
  • виконання військового обов’язку в запасі;
  • дотримання правил військового обліку.

Читайте також: «Намагалася триматися у свідомості». Українська снайперка розповіла, як втратила ногу на війні

Ще одна зміна стосується проходження базової військової служби: жінки можуть проходити її добровільно.

Норми нового закону також додають до підстав для звільнення з військової служби такі пункти:

  • у зв’язку з вагітністю;
  • у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку.

Редактор: Гліб Овчаренко Читати далі