8 травня Верховна Рада України ухвалила закон про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації.

Мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення Росії. Рішення про її продовження підтримали 339 нардепів. Це було вже одинадцяте голосування щодо подовження дії воєнного стану та мобілізації, починаючи від 24 лютого 2022.

Відео дня Читайте також: Мобілізація в Україні: хто підлягає призову у травні, які фахівці потрібні в ЗСУ та чи відправляють на передову без підготовки

Зокрема для посилення мобілізації та належного підкріплення війська живлю силою Кабінет Міністрів України розробив законопроєкт № 10449. Нардепи ухвалили документ в другому читанні 11 квітня, а президент підписав новий закон про мобілізацію 16-го числа того ж місяця. Він набуде чинності 18 травня.

Мобілізація: що це та для чого проводиться

Мобілізація ― це комплекс заходів для планомірного переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту — на організацію і штати воєнного часу.

Читайте також: Мобілізація в Україні. Як зміниться вручення повісток і перевірка документів у травні для усіх військовозобов'язаних

Мобілізація в Україні є загальною та проводиться відкрито. Вище військово-політичне керівництво визначає кількість людей, яку необхідно призвати до війська для виконання поставлених цілей. Мобілізаційні плани є секретною інформацією.

Під час загальної мобілізації також може проводитись мобілізація авто на державні потреби. Відповідний механізм з умовами відшкодування прописаний в законодавстві, зокрема в новому законі про мобілізацію.

При проведенні мобілізаційних заходів ТЦК керується Положенням Про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Вони також надають відстрочку від мобілізації тим громадянам, хто має документально підтверджені підстави на неї.

Читайте також: Мобілізація 2024. Які дані необхідно оновити чоловікам від 18 до 60 років в Україні

Вручення повісток військовозобов'язаним, призовникам чи резервістам здійснюють особи, уповноважені керівником відповідного ТЦК. Для цього він має підписати відповідний наказ згідно з законом. Згідно з новим законом про мобілізацію представники ТЦК можуть перевіряти військово-облікові документи (ВОД), які чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі. Поліцейські також матимуть право перевіряти ВОД.

Скільки триватиме мобілізація та чи буде посилення

За словами нардепа, члена комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки, Сергія Рахманіна, зміна мобілізаційних планів можлива за поданням Генштабу. Коли планується велика наступальна операція, або штаб готується до відбиття наступу ворога, потрібно відмобілізувати або додатково залучити певну кількість людей із відповідними військово-обліковими спеціальностями, а бажано — з навичками. До того ж після інтенсивних бойових дій, через які підрозділи мають втрати, вони потребують поповнення живою силою.

Читайте також: Черги в ТЦК. Кому не треба оновлювати дані з 18 травня — Генштаб

Отже, мобілізація триватиме, допоки у війська є потреба в поповненні живою силою.

Скільки разів продовжували мобілізацію

З початку повномасштабного вторгнення Росії парламент продовжив мобілізацію 11 разів, а саме:

  • з 24 лютого по 25 травня 2022 року;
  • з 25 травня по 23 серпня 2022 року;
  • з 23 серпня по 21 листопада 2022 року;
  • з 21 листопада 2022 року по 19 лютого 2023 року;
  • з 19 лютого по 20 травня 2023 року;
  • з 20 травня по 18 серпня 2023 року;
  • з 18 серпня до 15 листопада 2023 року;
  • з 15 листопада 2023 року до 14 лютого 2024 року;
  • з 15 лютого до 13 травня 2024 року;
  • з 14 травня до 11 серпня 2024 року.

Читайте також: Посилення мобілізації. Які ще дані пропонують збирати про чоловіків в реєстр Оберіг в Україні

Загальна мобілізація: хто підлягає

Мобілізаційний резерв України становить приблизно 4,8 млн осіб.

Хто підлягає мобілізації, визначає Закон України Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію. У статті 23 цього закону зазначається, хто з чоловіків має право на відстрочку від мобілізації та може бути призваним лише за добровільною згодою, а також, може служити за місцем проживання.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: Хто може оформити та що зміниться з 18 травня

Для мобілізації необхідно, щоб ТЦК встановив, професію, спеціальність та освіту, наявність відстрочки, а військово-лікарська комісія визначила ступінь придатності до військової служби. Станом на зараз мобілізації підлягають:

  • військовозобов'язані віком від 18 до 60 років з досвідом служби, визнані придатними або обмежено придатними за постановою ВЛК;
  • військовозобов'язані віком від 25 до 60 років без досвіду служби, визнані придатними або тимчасово непридатними (можуть бути призвані після успішного лікування) за постановою ВЛК. Статус обмеженої придатності скасували 4 травня;
  • зняті з військового обліку віком від 18 до 60 років після взяття на облік, якщо ВЛК визнає їх придатними до військової служби;
  • виключені з військового обліку з 18 до 60 років, якщо вони визнані постановою ВЛК придатними до служби та не засуджені за тяжкі чи особливо тяжкі злочини;
  • особи з інвалідністю від 18 до 60 років або ті, хто також має право на відстрочку за статтею 23 закону Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію, якщо ВЛК визнає їх придатними, можуть бути мобілізованими за власним бажанням.

Читайте також: ВЛК без обмежено придатних. Які нові правила почнуть діяти у травні та як змінили розклад хвороб

За статтею 18−1 Закону України Про військовий обов’язок і військову службу мобілізація строковиків не проводиться під час воєнного стану. До того ж у березні президент підписав указ про списання всіх строковиків в запас. Новий законопроєкт про мобілізацію також передбачає заміну строкової служби на базову загальновійськову підготовку.

Військовий облік жінок передбачений законом, якщо вони здобули медичну або фармацевтичну освіту згідно з пунктами 11 та 12 статті 1 Закону про військову службу. Примусова мобілізація жінок в Україні не проводиться.

Редактор: Гліб Овчаренко Читати далі