Автор: Олексiй Кожевнiков

Мільярдери — це не просто люди, які мають найбільше грошей. Це ще й ті, що визначають світову політику й економіку. А ще це люди, яким усі заздрять.

Авжеж, хто з нас не хотів би стати мільярдером?

Щоб не думати про те, як оплачувати рахунки завтра і не перейматися про оплату освіти власних дітей.

Питання «як розбагатіти» бентежить голови безлічі людей, але однозначної відповіді на нього нема. Тому спостереження за тими, кому це вже вдалося, багатьом видається чи не найпростішим і найлогічнішим способом отримати уявлення про те, як можна це зробити самому.

Відео дня

Звісно, частина найбагатших людей планети отримала статки у спадок або ж унаслідок розлучення (як там справи у колишньої дружини Джеффа Безоса?).

Читайте також: ТОП-7 шалених рішень, які привели великих бізнесменів до успіху

І частина людей може бути натхненна на подвиги саме цими прикладами.

Однак більшість із нас все ж мріють заробити іншими способами.

І тоді спостереження за тими, кому це вже вдалося, стає вдвічі цікавішим.

ТОП-5 найбагатших людей світу — як вони досягли успіху і чого в них можна навчитися

Давайте подивимося на рейтинг найбагатших людей планети за версією Investopedia і Bloomberg станом на вересень 2023 року.

І з’ясуємо, як ці люди всього домоглися.

Багато з них є засновниками технологічних гігантів, і велика частина їхніх статків досі вкладена в компанії, які вони заснували.

Вони можуть брати кредити під заставу своїх статків, щоб не продавати акції, відкладаючи при цьому податки на нереалізований приріст капіталу. Або звільняючи від податків своїх спадкоємців.

Оскільки більша частина їхніх статків припадає на акції, що перебувають у вільному обігу, чиста вартість найбагатших людей коливається разом із ринковою оцінкою компаній, якими вони володіють.

І кожен із цих успішних бізнесменів домігся всього сам, у рейтингу немає багатих спадкоємців та інших «щасливчиків».

Ілон Маск — візіонерство, впертість, цілеспрямованість

Ілон Маск відомий як упертий і фанатичний візіонер (Фото: Britannica) Ілон Маск відомий як упертий і фанатичний візіонер / Фото: Britannica

Вік: 52 роки

Місце проживання: США

Співзасновник і генеральний директор: Tesla

Чисті статки: $235 млрд

Частка володіння Tesla: 13% ($106 млрд)

Частка X: 79% ($8,8 млрд)

Інші активи: Space Exploration Technologies (приватний актив вартістю $53,2 млрд), The Boring Company (приватний актив вартістю $3,33 млрд).

Дивакуватий футурист і візіонер Ілон Маск — найбагатша людина у світі. Він народився в ПАР, навчався в університеті в Канаді, а потім перевівся до Пенсильванського університету, де здобув ступені бакалавра з фізики та економіки.

Через два дні після зарахування в аспірантуру Стенфордського університету Маск відклав навчання, щоб запустити Zip2, один із перших онлайнових навігаційних сервісів.

Частину коштів, отриманих від цього стартапу, він реінвестував у створення X.com — системи онлайн-платежів, яку продали компанії eBay і яка зрештою перетворилася на PayPal Holdings.

У 2004 році Маск став одним з основних спонсорів компанії Tesla Motors (нині Tesla), що привело його до нинішньої посади генерального директора цієї компанії з виробництва електромобілів. Крім електромобілів компанія Tesla виробляє накопичувачі енергії, автомобільні аксесуари і, завдяки придбанню 2016 року компанії SolarCity, системи сонячної енергетики. Маск також є генеральним директором і головним інженером компанії Space Exploration Technologies (SpaceX), розробника ракет для запуску в космос.

Він фанатично переслідував ідею поворотних ступенів для ракет-носіїв, і на сьогодні його Falcon 9 є основним «транспортом» для освоєння космосу.

У грудні 2020 року компанія Tesla увійшла в індекс S&P 500, ставши найбільшою компанією в ньому, а в січні 2021 року Маск став найбагатшою людиною у світі.

У квітні 2022 року Маск розпочав кампанію з приватизації компанії Twitter, яка завершилася викупом акцій на суму $44 млрд. Маск планував профінансувати операцію завдяки власному капіталу в розмірі $21 млрд. Напередодні оголошення про викуп Маск продав 9,6 млн акцій Tesla на суму близько $8,5 млрд.

Угода була офіційно завершена в жовтні 2022 р., унаслідок чого Маск отримав 79% акцій компанії Twitter, яку Маск пізніше перейменував на X.

Маск відомий як впертий і фанатичний візіонер, любитель імпульсивних рішень і різких розворотів курсу. В Україні Маска останнім часом заведено не любити через серію одіозних висловлювань про російсько-українську війну, лояльне ставлення до Росії і побоювання, які відкрито висловлює через можливий ядерний конфлікт.

Три найбільш красномовні цитати Ілона Маска:

  • «Коли щось досить важливе для вас, робіть це, навіть якщо шанси не на вашу користь».
  • «Я думаю, пересічні люди можуть стати здатними на багато що за власним бажанням».
  • «Невдача — лише опція. Якщо ви не наражаєтесь на невдачі — ви є недостатньо інноваційними».

Бернар Арно — інтуїція, далекоглядність

Бернар Арно – інженер з освіти, який примудрився стати лідером індустрії високого стилю (Фото: Du Hoc Akina) Бернар Арно – інженер з освіти, який примудрився стати лідером індустрії високого стилю / Фото: Du Hoc Akina

Вік: 74 роки

Місце проживання: Франція

Генеральний директор і голова ради директорів: LVMH

Чисті статки: $186 млрд

Частка володіння Christian Dior: 97,5% ($145 млрд)

Інші активи: Акціонерний капітал Moelis & Company (публічний актив на суму $28,8 млрд) і $13 млрд готівкою

Француз Бернар Арно обіймає посаду голови ради директорів та генерального директора LVMH, найбільшої у світі компанії з виробництва предметів розкоші.

Ви напевно знаєте бренди, які зобов’язані своїм життям і репутацією менеджменту Бернара Арно. Це, наприклад, Louis Vuitton, Hennessey, Marc Jacobs і Sephora.

Арно належить Christian Dior SE — холдингова компанія, яка контролює 41,4% акцій LVMH. Крім цього, Арно безпосередньо володіє ще 6,2% акцій LVMH.

Шлях Арно до успіху був вельми непростим.

І прийшов він у світ розкоші зовсім не звідти, звідки можна було б здогадатися.

Арно — інженер за освітою. Замолоду він працював у будівельній фірмі свого батька, яку потім очолив. Згодом проявилися його організаторські здібності та ділове чуття. У 1979 році Арно перепрофілював компанію та увійшов у бізнес із продажу нерухомості.

Заробивши таким чином значно більший капітал, Арно перемкнувся на інший ринок, купивши компанію Financière Agache, що виробляє предмети розкоші. Так він отримав і бренд Christian Dior. У 1987 році Арно став великим інвестором і акціонером холдингу LVMH. І вже понад 30 років входить до групи найбагатших людей планети.

Джефф Безос — рішучість, спокій і терпіння

Джефф Безос починав Amazon у гаражі і став одним з найбагатших людей світу (Фото: HT Tech) Джефф Безос починав Amazon у гаражі і став одним з найбагатших людей світу / Фото: HT Tech

Вік: 59 років

Місце проживання: США

Засновник і виконавчий голова: Amazon

Чисті статки: $162 млрд

Частка володіння Amazon: 10% ($137 млрд)

Інші активи: Blue Origin ($11,2 млрд приватних активів), The Washington Post ($250 млн приватних активів), $13,8 млрд готівкою

Джефф Безос — щось середнє між Стівом Джобсом, Біллом Гейтсом та Ілоном Маском.

У 1994 році молодий менеджер звільнився із престижного хедж-фонду, щоб заснувати компанію Amazon, яка спочатку була лише книжковим онлайн-магазином, у власному гаражі.

Усі, кому Безос пропонував партнерство, відмовлялися, вважаючи ідею наївною і безперспективною.

Amazon, що називається, «вистрілив».

Тільки книжками Безос займався недовго. Незабаром Amazon перетворився на справжній маркетплейс. Розширенню компанії просто немає меж, наприклад, у 2017 році Amazon придбала Whole Foods і увійшла в аптечний бізнес. Хмарні сервіси Amazon є ключовим елементом сучасного інтернету, успішно конкуруючи з Microsoft і Google. Минулого року дочірня компанія Amazon Studios випустила найдорожчий телесеріал в історії — Володар перснів. Він коштував компанії Безоса понад мільярд доларів.

Очікується, що до 2024 року Amazon обжене Walmart як найбільшу у світі роздрібну компанію світу.

Три найбільш красномовні цитати Джеффа Безоса:

  • «Ваш бренд — це те, що говорять про вас інші люди, коли вас немає в кімнаті».
  • «Є два типи компаній: ті, які намагаються брати більше, і ті, які намагаються брати менше. Ми (Amazon) будемо другими».
  • «Найчастіше в бізнесі ставлять запитання: «Чому?» Це гарне запитання, але не менш правильне запитання — «Чому ні?».

Ларрі Еллісон — любов до справи свого життя

Під керівництвом Ларрі Еллісона Oracle перетворилася на справжнього гіганта софтверної індустрії (Фото: biography.com) Під керівництвом Ларрі Еллісона Oracle перетворилася на справжнього гіганта софтверної індустрії / Фото: biography.com

Вік: 79 років

Місце проживання: США

Співзасновник, голова ради директорів і технічний директор: Oracle

Чисті статки: $134 млрд

Частка володіння Oracle: 42%+ ($101 млрд)

Інші активи: Акції компанії Tesla ($11,6 млрд у публічних активах), $21,2 млрд готівкою

Ларрі Еллісон — приклад того, як можна бути неймовірно захопленим справою свого життя і домогтися в цьому всього, чого тільки можна. І навіть трішки більше.

Еллісон народився в Нью-Йорку, навчався в Чикаго, але в 22-річному віці залишив усе і поїхав до Каліфорнії, щоб працювати програмістом у комп’ютерній індустрії, яка тільки-но зароджувалася.

У 1973 році він прийшов на роботу в компанію Ampex, де познайомився зі своїми майбутніми партнерами Едом Оутсом і Бобом Майнером. Через чотири роки вони втрьох заснували компанію Software Development Laboratories, Еллісон став її директором. А ще за два роки світ побачив їхній знаковий продукт — Oracle, перша комерційна програма для роботи з реляційними базами даних, що використовує мову структурованих запитів.

Програма мала колосальну популярність і за лічені роки стала де-факто стандартом для бізнес-індустрії в США. Партнери навіть вирішили змінити назву компанії на Oracle Systems Corporation.

У наступні роки Oracle під керівництвом Еллісона перетворилася на справжнього гіганта софтверної індустрії. Сьогодні це друга за величиною у світі компанія-розробник програмного забезпечення, що надає широкий спектр програм для хмарних обчислень, а також код для мови програмування Java та операційних систем Linux і обчислювальну платформу Oracle Exadata. За свою історію Oracle придбала безліч великих компаній, як-от Sun Microsystems.

Еллісон залишив посаду генерального директора Oracle у 2014 році після 37 років роботи. Він був одним із тих, хто підтримував Ілона Маска в його починаннях. З грудня 2018 по червень 2022 року Еллісон входив до ради директорів Tesla.

Еллісон також відомий щедрими пожертвами на медичні дослідження. Зокрема, він виділяв величезні кошти на дослідження в галузі боротьби з раком.

Білл Гейтс — вміння бачити «велику картину»

Білл Гейтс витрачає частину свого величезного статку на спроби врятувати світ. Щонайменше від малярії (Фото: Microsoft) Білл Гейтс витрачає частину свого величезного статку на спроби врятувати світ. Щонайменше від малярії / Фото: Microsoft

Вік: 67 років

Місце проживання: США

Співзасновник: Microsoft

Чисті статки: $129 млрд

Частка володіння Microsoft: 1,4% ($21,2 млрд)

Інші активи: $63,3 млрд готівкою і мільярди акцій інших компаній

Легендарний програміст, бізнесмен і філантроп Білл Гейтс, як і Стів Джобс та Ларрі Еллісон, уособлює покоління «гаражних геніїв» 1970-х.

Гейтс залишив навчання приблизно в один час із Джобсом. І доки той разом зі Стівом Возняком створював Apple, Гейтс зі своїм другом дитинства Полом Алленом розпочав розробку нового програмного забезпечення для оригінальних мікрокомп'ютерів.

Так з’явився Microsoft.

На сьогодні це найбільша у світі софтверна компанія. Операційна система Windows, пакет офісних додатків Office стали стандартами комп’ютерної індустрії. А ще компанія посідає лідируючі позиції в хмарних сервісах, ігровій індустрії та багатьох інших напрямках.

Усього цього вдалося домогтися під керівництвом Гейтса, який очолював компанію до 2008 року. Відтак він присвятив себе благодійності, залишившись у раді директорів Microsoft. Він залишив цю посаду лише 2020 року.

Прихильники численних теорій змови впевнені, що Гейтс є ледь не основним членом «таємного світового уряду», що заробляє на пандеміях і війнах, проте жодних доказів цього немає.

Натомість Гейтс відомий як філантроп, його благодійний фонд виділяє величезні кошти на медицину.

Три найбільш красномовні цитати Білла Гейтса:

  • «Добре святкувати успіх, але набагато важливіше дослухатися до уроків невдач».
  • «Якщо ви народилися бідним, це не ваша помилка, але якщо ви помираєте бідним, це точно ваша помилка».
  • «Більшість людей переоцінюють те, що вони можуть зробити за один рік, і недооцінюють те, що вони можуть зробити за десять років».

Читати далі