Проросійське видання Голос Європи, запущене у Чехії у травні 2023 року, використовувалося Кремлем для фінансування російської пропаганди через ультраправих політиків у п’яти країнах Європи. Кремль витрачав до 1 мільйона євро на місяць, щоб зміцнити позиції проросійських кандидатів на виборах до Європейського парламенту, пише The Washington Post.

Після того, як у ЄС та Чехії почали забороняти Голос Європи, розслідування його випливу поширилося на Бельгію, Німеччину, Нідерланди, Польщу та Францію, заявили європейські чиновники з безпеки та розвідки. Як з’ясувалося, Голос Європи представляв набагато більше, ніж просто проросійський сайт.

Відео дня

«Цю організацію використовували для передання сотень тисяч євро (до 1 мільйона на місяць) десяткам крайніх правих політиків у більш ніж п’яти країнах, щоб упровадити кремлівську пропаганду в західні ЗМІ, яка посіяла б розкол у Європі та зміцнила позиції проросійських кандидатів на виборах до Європарламенту цього тижня», — пише видання з посиланням на європейських розвідників.

Читайте також:
16 депутатів Європарламенту співпрацювали із ресурсом Медведчука (Фото:REUTERS/Yves Herman) 16 депутатів Європарламенту співпрацювали із ресурсом Медведчука Голос Європи — Politico

Чиновники описали російську операцію як одну з найамбітніших, здійснених Кремлем в Європі в його зусиллях підірвати підтримку України та посилити розбіжності в трансатлантичному альянсі.

Внутрішні документи Кремля, отримані однією з європейських спецслужб і переглянуті WP, вперше показують, що Голос Європи був частиною кампанії впливу, створеної Кремлем у тісній координації з Віктором Медведчуком.

Голос Європи став інструментом для Кремля, щоб повернути втрачені позиції після вигнання з Європи російських розвідників, сказав один з високопоставлених європейських чиновників.

Читайте також: Російський фонд правового захисту витратив мільйони євро на пропаганду в Європі — The Guardian

Розпочате у Чехії розслідування щодо Голосу Європи призвело до рейдів на будинок та офіси помічника ультраправого голландського члена Європейського парламенту Петра Бистрона, провідного члена ультраправої Альтернативи для Німеччини (AfD) та кандидата до Європейського парламенту. Бистрон активно виступає проти відправки західної зброї в Україну та за зняття санкцій з РФ. Джерела WP підтвердили, що Бристон знав про плани шпигунських операцій. Водночас політик назвав ці обвинувачення змовою для завдання шкоди позиціям AfD.

Читайте також:
У Європарламенті закликають запровадити санкції проти Росії за втручання та поширення дезінформації (Фото:REUTERS/Maxim Shemetov) Європарламент у резолюції закликав ЄС запровадити санкції проти кремлівських ЗМІ за поширення пропаганди

Окрім того, у Німеччині розпочали розслідування щодо Максиміліана Краха за звинуваченнями в прийнятті платежів від Росії та Китаю за його роботу як члена Європейського парламенту від AfD.

Наразі, за даними опитувань, ультраправі партії можуть отримати 25 відсотків місць у Європейському парламенті. Це означатиме посилення впливу РФ, що поставить під загрозу допомогу Україні і створить «благодатний ґрунт для шпигунства», говориться у матеріалі видання.

Документи Кремля показують, що Голос Європи спочатку був пов’язаний з російською пропагандистською операцією, розпочатою в січні 2023 року. Він був розроблений у тому числі, щоб посилити підтримку Медведчука в Україні та позиціонувати його серед європейських діячів громадської думки як «життєздатну заміну» президенту Володимиру Зеленському. Москва хотіла представити Медведчука як главу уряду України у вигнанні, свідчать документи.

Поширення російської пропаганди в ЄС — що відомо

29 березня у спільному розслідуванні німецької газети Spiegel і чеської газети Denik N повідомлялося, що депутат німецького Бундестагу Петр Бистрон отримував кошти від «російської мережі впливу».

На сайті Голос Європи (Voice of Europe) регулярно публікували заклики європейських політиків припинити допомогу Україні, а деяким авторам цих закликів, як стверджує чеське видання Denik N, за це платили гроші.

Читайте також:
Європарламент (Фото:European Parliament/Facebook) Поліція провела обшуки в офісах Європарламенту в Брюсселі та Страсбурзі, єврочиновника підозрюють в роботі на РФ

28 березня прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо заявив, що депутати Європейського парламенту отримували гроші від країни-агресора за поширення російської пропаганди. За його словами, між бельгійськими та чеськими спецслужбами «була тісна співпраця» зі знищення російської пропагандистської мережі.

5 травня віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова заявила, що медіаплатформа Голос Європи, підконтрольна екснардепу від забороненої партії ОПЗЖ Віктору Медведчуку, може увійти до 14-го пакету санкцій Європейського Союзу проти Росії.

15 травня посли Європейського Союзу погодили повну заборону на трансляцію російських медіа, до яких, зокрема, входить медіаплатформа Голос Європи.

Редактор: Юлія Рябовіл Читати далі