Україна екстрадувала до Польщі організатора міжнародного каналу з переправлення нелегальних мігрантів з Непалу, Бангладеш та Пакистану до країн ЄС через Росію та Білорусь. Про це повідомила Служба безпеки України у п’ятницю, 24 травня.

Як зазначають в СБУ, фігурантом справи є громадянин однієї з країн Південної Азії, який прибув в Україну на початку 2000-х років, а після повномасштабного вторгнення РФ почав свою «діяльність».

Відео дня

Маршрут нелегальних мігрантів проходив через територію Росії та Білорусі, а далі — до Польщі в обхід пунктів пропуску. До своєї схеми організатор долучив десятки людей з різних країн. Своїм спільникам чоловік передавав інструкції, які стосувалися маршрутів нелегалів, способів їх перевезення і тимчасового проживання.

Читайте також:
Мігранти намагалися прорвати білорусько-польський кордон, вересень 2023 року (Фото:Скриншот з відео Ministerstwo Obrony Narodowej / Twitter) «Гібридна війна, що розвивається». Польща будує сучасні фортифікації на східному кордоні через загрози з боку Білорусі — Туск

У спецслужбі додають, що сотні нелегалів розділили на окремі групи, щоб «розосередити» по різних країнах. Кожна група мала свій пункт призначення та керівника. Наразі частину нелегалів в європейських країнах вже затримали. Організатора затримали у Хмельницькому. Під час обшуків в його будинку знайшли засоби зв’язку, комп’ютерну техніку та чорнові записи із доказами злочинної схеми.

Організатора екстрадували до Польщі, де він перебував у міжнародному розшуку. Там його будуть судити за «вчинені злочини проти європейської безпеки».

Служба безпеки України Фото: Служба безпеки України Служба безпеки України Фото: Служба безпеки України

Ситуація на кордоні Білорусі та ЄС загострилася з початку літа 2021 року. Нелегальні мігранти з країн Близького сходу намагалися потрапити до Польщі, Литви та Латвії. До кордонів Євросоюзу їх доставляв режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Читайте також: Для шпигування. Росія намагається вербувати мігрантів, які шукають притулку у Фінляндії

У ЄС вважали, що таким чином режим Лукашенка намагався помститися за санкції ЄС, запроваджені у відповідь на узурпацію влади в країні та політичні репресії проти опозиції. Лукашенко заявляв, що не захищатиме Європу від потоку нелегальних мігрантів.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі