Найближчі півтора місяця російські окупанти будуть активно проводити ударно-штурмові дії у Харківській області.

Про це повідомив командир батальйону ударних БпАК АХІЛЛЕС, 92-ї окремої штурмової бригади імені кошового отамана Івана Сірка Юрій Федоренко.

«Важливо розуміти, що у противника є невеличкий „люфт“ по часу — півтора місяця, коли Сили оборони отримають максимальну кількість засобів, у рамках загальновійськової допомоги. Тоді на більшості відтинків ми зможемо позбавити ворога можливості вчиняти ударно-штурмові дії. Саме тому найближчі півтора місяця противник буде достатньо активно проводити ударно-штурмові дії в Харківській області», — сказав він в ефірі Еспресо.

Відео дня

За його словами, росіяни будуть задіювати резерви і все наявне озброєння.

«Це потрібно розуміти, зокрема харків'янам, які проживають у місті. Потрібно дослуховуватися до сирен, бути максимально уважними і обережними, уникати місць скупчення людей і все-таки намагатися дбати про себе, з точки зору безпекового плану. Всі звикли вже до війни, звикли до прильотів, але до укриття потрібно прямувати завжди», — заявив Федоренко.

Командир додав, що противник має намір повністю знищити українську державність.

«Ці амбіції у росіян залишаються по сьогоднішній день. Пріоритетними областями залишаються Донецька і Луганська. Щоб противнику, на його думкою, максимально активно рухатися Донецькою і Луганською областями, потрібно було певну кількість сил та засобів, які приймали участь в бойових діях на цих напрямках, відтягнути в інше місце», — сказав він.

За його словами, інформаційна пропаганда в РФ це підтримує, мовляв Харків — дуже важливе місце.

«Тому вони почали переходити державний кордон і штурмувати позиції саме в Харківській області. Для нас це також надзвичайно важливе стратегічне місто. Тому так чи інакше, Сили оборони будуть задіювати там резерви», — додав Федоренко.

Читайте також:
ГУР нищить російських окупантів та їхню техніку в Харківській області (Фото:https://t.me/DIUkraine) У ГУР показали, як нищать російських окупантів та їхню техніку в Харківській області — відео

На його думку, ворог не буде мати значних тактичних успіхів на полі бою.

«До зустрічі противника готувалися. Це стосується інженерно-фортифікаційних споруд і кількості сил та засобів, які задіяні для оборони Харківської області», — сказав він.

Федоренко зазначив, що через міжнародну військову допомогу ми будемо мати можливості бити основні засоби противника більш ретельно.

«А це авіація, яка застосовує керовані авіабомби, різні пускові установки, які обстрілюють як місто Харків, так і прифронтовому, фронтову територію. Тому буде складно, але ми точно вистоїмо», — сказав він.

Наступ Росії в Харківській області

10 травня о п’ятій ранку російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Також росіяни почали масово обстрілювати прикордонні населені пункти.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Станом на вечір 10 травня в Генштабі повідомляли, що тривали бої за населені пункти в «сірій зоні».

Уранці 11 травня ЗМІ писали, що російські війська відновили штурмові дії біля села Глибоке на Харківщині.

Того ж дня представник ОСУВ Хортиця Назар Волошин в ефірі телемарафону зазначив, що росіяни на Харківщині локалізовані в «сірій зоні» і вона не розширюється.

12 травня в DeepState повідомили, що росіяни окупували кілька сіл у прикордонних районах Харківщини.

У ніч на 13 квітня Генштаб ЗСУ зазначив, що в районі міста Вовчанськ росіяни мають тактичні успіхи, а загалом ситуація на Харківському напрямку залишається складною.

Редактор: Дар’я Колесніченко Читати далі