Україна підтримує ідею виряджання західних військ, але наразі жодних конкретних пропозицій з цього питання від партнерів не надходило. Про своє бачення цієї ідеї розповів президент Володимир Зеленський в інтерв'ю The New York Times, опублікованому у вівторок, 21 травня.

Зеленський зазначив, що кожна держава має самостійно прийняти рішення щодо виряджання своїх інструкторів чи солдатів до України, а українська сторона, своєю чергою, вітає та підтримує будь-які форми військової допомоги.

Відео дня

«Поки що ця ідея нікуди не пішла. Я не бачу її, окрім як на словах. Але, з усім тим, як можна бути проти цього? Ми тільки за», — сказав він.

Читайте також:
Прапор НАТО (Фото:Markku Ulander/Lehtikuva/via REUTERS) НАТО розглядає можливість відправки військ в Україну, однак не для участі в бойових діях — NYT

Зеленський нагадав, що першим про ідею виряджання інструкторів заговорив президент Франції Еммануель Макрон, і два лідери обговорювали це питання.

«У двох речах, які я точно зрозумів, є логіка. Це тренування на українській території — просто прискорення процесу, без необхідності відправляти бригаду кудись ще, в ту чи іншу країну, а потім вона повертається. А також необхідність часу на адаптацію тут, в умовах війни», — розповів український президент.

Щодо виряджання солдатів, наразі, за словами Зеленського, не зрозуміло, про що конкретно йдеться.

Розмови про можливе введення військ НАТО в Україну

Після конференції з підтримки України, що відбулася в Парижі 26 лютого, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що західні союзники України створять коаліцію з надання ЗСУ далекобійної зброї, а в майбутньому не можна відкидати і відправлення в Україну західних військових.

Низка країн НАТО у відповідь на заяви Макрона публічно відкинули ідею відправки військ в Україну. Серед них, зокрема, Польща, США, Німеччина, Чехія, Канада та Велика Британія.

Читайте також: Іван Яковина Іван Яковина Чому Макрон готовий відправити війська в Україну?

Можливість відправки військових не стали відкидати прем'єр Естонії Кая Каллас, а також міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас — він уточнив, що йдеться тільки про навчальні місії. Глава Генштабу армії Нідерландів генерал Онно Ейхельсгейм заявив, що «слід залишити всі варіанти відкритими».

Агентство AFP із посиланням на джерело повідомило, що європейські країни-учасниці НАТО тижнями вивчали можливість відправити війська Альянсу в Україну.

29 лютого прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь пояснив, що французькі війська можуть брати участь у війні на боці України для захисту певних кордонів, брати участь у навчаннях або наземній протиповітряній обороні. Він виключив участь солдатів Франції в боях «безпосередньо на лінії фронту».

4 квітня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що міністри закордонних справ країн-членів НАТО домовилися про створення спеціальної місії Альянсу для збільшення підтримки України.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі