США відомі нові та підтверджені повідомлення про те, що Росія розмістила списки викрадених українських дітей на російських сайтах усиновлення.

Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Він назвав дії країни-агресора «мерзенними та жахливими».

Салліван зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення в Україну російські посадовці депортували до РФ сотні тисяч українських цивільних, «включно з дітьми, силоміць розлученими зі своїми сім'ями».

Відео дня

Радник президента США наголосив, що українські діти мають бути зі своїми родинами. За його словами, росіяни «ведуть війну не лише проти українських військових, але й проти українського народу».

Читайте також: Росіяни планують «конфіскувати» новонароджених дітей на окупованій Луганщині, якщо у батьків немає російського паспорта — ISW

«Росія чинить воєнні злочини та злочини проти людяності в Україні. Ми продовжуватимемо стояти разом з українським народом, допомагаючи йому захищатися від варварської агресивної війни», — зауважив Салліван.

За даними Financial Times, на російських сайтах з усиновлення з’явилася інформація про щонайменше чотирьох українських дітей, яких окупанти викрали в перші місяці повномасштабного вторгнення.

Викрадення українських дітей російськими окупантами — що відомо

Європарламент у 2023 році повідомляв, що кількість незаконно депортованих до Росії українських дітей може сягати 300 тисяч. Євродепутати вважають, що вивозити українських дітей росіяни почали ще 2014 року — з моменту окупації Криму та частини Донецької і Луганської областей.

Читайте також:
Призначена росіянами «директорка» Херсонського будинку дитини Тетяна Завальська, що погодилася працювати з окупантами (ліворуч) та російська депутатка Яна Лантратова під час її візиту в окупований Херсон у серпні 2022 року (Фото:spravedlivo.ru) Кампанія Путіна. NYT розкрила приголомшливі деталі російської схеми викрадення дітей на прикладі немовлят і дошкільнят з Херсона

14 січня 2024 року український обмудсмен Дмитро Лубінець під час четвертої зустрічі радників з Формули миру в Давосі повідомив, що Україна повернула з Росії 517 незаконно депортованих дітей і 2828 дорослих, серед яких тільки 150 цивільних.

26 лютого президент України Володимир Зеленський сказав, що ніхто не може сказати точно, скільки українців, включно з дітьми, дорослими цивільними та військовими, перебувають у російському полоні.

За інформацією української державної платформи Діти війни, станом на червень 2024 року щонайменше 19 546 дітей депортовано або примусово переміщено країною-агресором Росією, зниклими, згідно з даними, вважаються 2015 дітей.

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна за підозрою у скоєнні воєнних злочинів у зв’язку з депортацією українських дітей до РФ.

Також видано ордер на арешт так званої дитячої омбудсмена Росії Марії Львової-Бєлової.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі