До кінця травня Україна та США можуть укласти двосторонню безпекову угоду. Про перебіг перемовин з цього питання розповів у понеділок, 6 травня, голова Офісу президента Андрій Єрмак.

У понеділок Єрмак провів четвертий раунд переговорів зі США щодо укладення двосторонньої безпекової угоди. Він подякував переговорним командам за проведену роботу та повідомив про прогрес щодо тексту документа.

Відео дня

«Маємо пришвидшити процес, щоби фіналізувати укладення двосторонньої безпекової угоди вже цього місяця. Обговорили найбільш принципові положення угоди, формулювання низки питань, а також визначили дату наступного раунду переговорів», — написав Єрмак у Telegram.

Читайте також:
Володимир Зеленський (Фото:REUTERS/Ints Kalnins) «Дуже допомогли». Зеленський розповів, яку користь Україні принесли угоди щодо гарантій безпеки

Безпекові угоди України з іншими країнами

У липні 2023 року лідери Великої сімки оголосили, що погодили декларацію про гарантії безпеки для України.

Станом на квітень Україна підписала дев’ять безпекових угод: з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією та Латвією.

28 квітня президент України Володимир Зеленський розповів, що Україна працює із США над текстом двосторонньої безпекової угоди. За його словами, цей документ має стати «найбільш сильним з усіх», «взірцевим» та таким, що «відповідатиме силі американського лідерства».

Перед цим Зеленський анонсував підписання угод із країнами Північної Європи та Балтії.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі