Автор: Кіра Борисіхіна

Астрономи з Університету Флориди, використовуючи дані супутника ESA Gaia і обсерваторії MMT, провели детальне дослідження незвичайного зоряного потоку під назвою Theia 456.

Читайте також:
Дослідник залучений до відкриття восьми карликових галактик у галактичній групі Скульптор (Фото:NAOJ: Subaru, NASA & ESA: Hubble, ESO: VLT & Danish 1.5-m) Перший в історії. Астроном-любитель знайшов п’ять галактик, їх було названо на його честь

Результати, опубліковані на сервері препринтів arXiv, надають важливу інформацію про характеристики та походження цього потоку.

Theia 456, відкрита 2019 року і також відома як COIN-Gaia-13, являє собою потік зірок у тонкому диску Чумацького Шляху, що містить близько 320 вільно пов’язаних зірок. Цей потік простягнувся на майже 400 світлових років у довжину і зайняв близько 20 градусів на небі в Північній півкулі.

Відео дня

Попередні дослідження показали, що Theia 456 є кінематично, хімічно і гірохронологічно когерентним зоряним потоком. Однак багато її властивостей залишаються нез’ясованими, а динамічна історія потребує подальшого вивчення. Тому група астрономів під керівництвом Кайла Трегонінга вирішила провести додаткові спостереження з використанням багатооб'єктного спектрографа Hectochelle від Gaia і MMT.

Читайте також:
Перше моделювання аккреаційного диска гарячої плазми, що обертається навколо чорної діри, 1979 рік. (Фото:Жан-П'єр Люміне) Велике досягнення. Учені знайшли спосіб виміряти швидкість обертання чорних дір

«У цій роботі ми об'єднуємо астрометричні дані Гайї з променевими швидкостями, отриманими за допомогою MMT-Hectochelle, щоб представити детальну динамічну історію Theia 456, розташованої в тонкому диску Чумацького Шляху», — пишуть дослідники.

Команді Трегонінга вдалося створити каталог із 321 зірки з повною інформацією про фазовий простір у 6D і для 278 зірок — з астрометрією в 5D від Gaia. Вони виявили, що потік загалом складається приблизно з 2100 зірок, загальна маса яких становить близько 900 сонячних мас.

Спостереження показали, що Theia 456 сформувалася як розсіяне скупчення низької щільності, а її кінематичний вік оцінюють у 245 мільйонів років. Спочатку скупчення мало напівсвітловий радіус близько 29 світлових років і дисперсію швидкостей 0,14 км/с.

Читайте також:
Температура на цій планеті вища, ніж на деяких зірках (Фото:NASA, ESA, CSA, Dani Player) Справжнє пекло. Астрономи виявили розпечену планету, що кишить вулканами

Зображення показали, що Theia 456 має дві окремі частки, що може свідчити про субструктуру при народженні. Однак астрономи не виключають, що інші процеси, такі як взаємодія з гігантською молекулярною хмарою або спіральними рукавами Чумацького Шляху, могли вплинути на цю структуру.

На основі зібраних даних вчені прогнозують, що в майбутньому Theia 456 стане більш розосередженою, і її буде складно ідентифікувати як єдину структуру. Вони припускають, що потік може стати невиявним для сучасних методів пошуку менш ніж за 100 мільйонів років.

«Через приблизно 100 мільйонів років протяжність Theia 456 має приблизно подвоїтися за прямим сходженням, що робить малоймовірною можливість ідентифікації цієї структури нинішніми алгоритмами», — підсумували дослідники.

Читати далі