Автор: Кіра Борисіхіна

У новій статті, опублікованій у Щоквартальному журналі економіки, дослідники стверджують, що використання алгоритмів для ухвалення судових рішень може значно поліпшити результати для обвинувачених завдяки усуненню упередженостей, властивих суддівським рішенням.

Читайте також:
Судді у Великій Британії використовуватимуть ChatGPT для написання судових рішень (Фото:ramirezom/depositphotos) Готові до правосуддя майбутнього? Британським суддям дозволили писати рішення за допомогою ChatGPT

Автори статті досліджували, як систематичні помилки суддів впливають на їхні прогнози, і розробили методи оцінки та усунення цих помилок. У рамках дослідження було проаналізовано досудову систему Нью-Йорка, де виявили, що значна частина суддів робить систематичні помилки при прогнозуванні ризику повторних злочинів обвинуваченими.

Відео дня

Дані, зібрані від суддів Нью-Йорка, які випадковим чином розподілялися по справах, показали, що рішення суддів про надання застави часто не відповідають реальному ризику неявки обвинувачених до суду. Дослідження охоплювало 1 460 462 справи, з яких у 758 027 справах було ухвалено рішення про звільнення до суду.

Автори встановили, що щонайменше 20% суддів припускаються систематичних помилок під час прогнозування ризику, особливо з огляду на такі характеристики обвинувачених, як раса, вік і попередня поведінка. При цьому близько 32% рішень суддів не відповідають фактичній спроможності обвинувачених сплатити заставу та реальному ризику неявки до суду.

Середньостатистичний суддя робить помилкові прогнози приблизно в 30% випадків, якщо враховувати расу і вік обвинуваченого, і в 24% випадків, якщо враховувати також характер пред’явленого обвинувачення. У дослідженні підкреслюється, що заміна суддів алгоритмічними правилами ухвалення рішень може поліпшити результати судових розглядів на 20%, знижуючи кількість неявок до суду і зменшуючи кількість досудових ув’язнень.

Читайте також:
Штучний інтелект у судах. Чи вирішить він проблеми українського правосуддя?

«Заміна людських рішень алгоритмами може дати позитивний ефект, якщо врахувати компроміс між систематичними помилками суддів і можливістю використання алгоритмами доступної інформації», — пояснив провідний автор статті Ашеш Рамбачан.

Таким чином, алгоритми можуть стати важливим інструментом для підвищення об'єктивності та ефективності судової системи, забезпечуючи більш справедливі та передбачувані рішення для всіх учасників процесу.

Читати далі