Автор: Анастасія Печенюк

Представлено новий революційний інструмент від Microsoft на основі штучного інтелекту Recall. Він може шукати та згадувати все, що ви бачили або робили на своєму ПК.

Recall, що працює з Windows 11, відстежує всі дії юзера з ПК. Це включає реєстрацію того, що користувач робить в програмах, запам’ятовування всіх відвіданих вебсайтів тощо. Згодом інструмент надає змогу шукати інформацію про роботу з пристроєм в минулому.

Відео дня

Всі дії користувача відбиваються на часовій шкалі, яку можна прокручувати. Для того, щоб повернутися до якогось моменту в минулому, досить просто натиснути кнопку. Тоді користувач побачить скриншот з того часу, який допоможе відтворити той момент у пам’яті. Повертатися можна й до відеоконференцій та переглянутих роликів. Спеціальний інструмент Live Captions навіть надасть транскрипцію запису та, за потреби, переклад тексту на іншу мову.

Як зазначено на сайті Microsoft, наразі Recall доступний лише для небагатьох комп’ютерів Copilot Plus на базі нових чипів Qualcomm Snapdragon X Elite, які мають нейронний процесор (NPU). Крім цього, мінімальний простір на жорсткому диску, необхідний для запуску Recall, становить 256 ГБ. Має бути доступно ще 50 ГБ. Старі скриншоти буде видалено, коли виділений обсяг пам’яті буде використано.

Користувач також може припинити запис, видалити якийсь записаний вміст, відключити функцію для певних програм. Також не буде архівовано вміст інкогніто-вкладок у Microsoft Edge. Водночас інструмент не виконує модерацію вмісту, тож не приховуватиме у записах конфіденційну інформацію користувачів, як-от паролі, номери фінансових рахунків тощо.

Microsoft впроваджує технологію цього типу не вперше. У Windows 10 був інструмент Timeline (закритий у 2021 році). Також схожа програма Rewind існує на Mac.

Читати далі