Президент Франції Еммануель Макрон хоче створити європейську коаліцію військових інструкторів для підготовки українських військових. Про це у четвер, 30 травня, повідомило Le Monde.

Видання повідомило, що остаточного рішення ще немає, але відправлення в Україну французьких та європейських інструкторів може бути «питанням кількох тижнів чи навіть днів».

Відео дня

Французька влада прагне сформувати коаліцію країн для підготовки українських військових.

За інформацією джерел Le Monde, консультації щодо цього питання мають прискоритися найближчими днями, щоб оголошення могло відбутися під час візиту президента Володимира Зеленського до Франції з нагоди 80-ї річниці висадки в Нормандії 6 і 7 червня.

Читайте також:
Еммануель Макрон (Фото:REUTERS/Gonzalo Fuentes) Україна повинна мати можливість завдавати ударів по території Росії — Макрон

30 травня агентство Reuters повідомляло, що Франція незабаром може відправити військових інструкторів в Україну, незважаючи на занепокоєння деяких союзників і критику з боку Росії.

29 травня Макрон заявив, що на наступному тижні офіційно презентує план можливого розгортання французьких військових інструкторів в Україні.

Заява Сирського про готовність Франції відправити війська в Україну

27 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський після розмови з міністром Збройних сил Франції Себастьєном Лекорню повідомив, що Франція готова направити в Україну інструкторів для підготовки українських військовослужбовців. Сирський також висловив сподівання, що до проєкту долучаться інші країни.

У Міноборони України пізніше уточнили, що дискусії щодо цього продовжуються, а Україна наразі просто готує документи, «щоб не витрачати час на погодження бюрократичних моментів», коли рішення ухвалять.

Читайте також: Шольц написав жорстку колонку для Economist, у якій передрікає поразку Путіна

Міністерство оборони Франції заявило агентству Reuters, що відправка інструкторів до України обговорюється з лютого 2024 року, але наразі рішення ще не ухвалено.

Макрон ще 26 лютого заявив, що в майбутньому не можна відкидати відправлення в Україну західних військових. Більшість західних союзників публічно відкинули цю ідею. Пізніше у французькому уряді пояснили, що французькі війська можуть брати участь у війні на боці України для захисту певних кордонів, брати участь у навчаннях або наземній протиповітряній обороні. Прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь виключив участь солдатів Франції в боях «безпосередньо на лінії фронту».

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі