Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що хоче сформувати «французьку бригаду» солдатів в Україні. Про це він заявив у четвер, 6 червня, повідомляє Le Figaro.

За словами президента, завдання полягає у тому, щоб підготувати 4 500 українських солдатів, оснастити їх, «навчити захищати свою землю» і сформувати «французьку бригаду».

Відео дня

Проте наразі не йдеться про відправлення французьких солдатів в Україну.

Читайте також: Україна повинна мати можливість завдавати ударів по території Росії — Макрон

«Український президент [Володимир Зеленський] та міністр оборони [Рустем Умєров] закликали усіх союзників швидше тренувати солдатів. Ми повинні запитати себе, чи є це фактором для ескалації. Відповідь — ні», — сказав Макрон.

Раніше президент Франції Еммануель Макрон заявив, що країна відправить в Україну літаки Mirage 2000.

30 травня видання Le Monde повідомило, що Макрон хоче створити європейську коаліцію військових інструкторів для підготовки українських військових.

Читайте також:
Бріжит і Еммануель Макрон, Джо і Джилл Байдени на урочистостях у Нормандії, 6 червня 2024 року (Фото:LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS) 80-річчя висадки в Нормандії. Зеленський у Франції нагадав союзникам про рішучість, Байден провів аналогії між тиранією Гітлера і РФ — головне

30 травня агентство Reuters повідомляло, що Франція незабаром може відправити військових інструкторів в Україну, незважаючи на занепокоєння деяких союзників і критику з боку Росії.

29 травня Макрон заявив, що на наступному тижні офіційно презентує план можливого розгортання французьких військових інструкторів в Україні.

Заява Сирського про готовність Франції відправити війська в Україну

27 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський після розмови з міністром Збройних сил Франції Себастьєном Лекорню повідомив, що Франція готова направити в Україну інструкторів для підготовки українських військовослужбовців. Сирський також висловив сподівання, що до проєкту долучаться інші країни.

У Міноборони України пізніше уточнили, що дискусії щодо цього продовжуються, а Україна наразі просто готує документи, «щоб не витрачати час на погодження бюрократичних моментів», коли рішення ухвалять.

Читайте також: Зеленський з Макроном підпишуть у Парижі дві угоди на 650 млн євро

Міністерство оборони Франції заявило агентству Reuters, що відправка інструкторів до України обговорюється з лютого 2024 року, але наразі рішення ще не ухвалено.

Макрон ще 26 лютого заявив, що в майбутньому не можна відкидати відправлення в Україну західних військових. Більшість західних союзників публічно відкинули цю ідею. Пізніше у французькому уряді пояснили, що французькі війська можуть брати участь у війні на боці України для захисту певних кордонів, брати участь у навчаннях або наземній протиповітряній обороні. Прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь виключив участь солдатів Франції в боях «безпосередньо на лінії фронту».

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі