Президент Франції Еммануель Макрон не збирається йти у відставку, яким би не був результат позачергових парламентських виборів. Про це він сказав в інтерв'ю для Le Figaro, яке цитує BFMTV.

Макрон наголосив, що якщо на наступних парламентських виборах переможе ультраправа партія Національне об'єднання, він не покине пост президента країни.

Лідер країни також відповів на припущення, що партія вимагатиме його відставки у разі перемоги на виборах.

Відео дня Читайте також: Фредерік Кемп Фредерік Кемп Ризикована гра Макрона

«Не RN [Rassemblement national, тобто Національне об'єднання] пише Конституцію і її дух. Інститути зрозумілі, і місце президента теж, незалежно від результату», — наголосив він.

Видання El Pais писало, що екслідерка французької ультраправої партії Марі Ле Пен протягом багатьох років була французьким політиком, найбільш тісно пов’язаним із Росією та її диктатором Володимиром Путіним. Її партія отримала кредит у розмірі 9 мільйонів євро від російського банку у 2014 році, і вона заявила, що поділяє глобальне бачення Путіна.

Після вторгнення в Україну у лютому 2022 року вона дистанціювалася та заявляла, що «вірить у суверенітет націй».

11 червня видання Politico повідомляло, що лише через день після того, як президент Франції Еммануель Макрон оголосив позачергові вибори, дві провідні ультраправі сили країни почали розглядати можливість об'єднатися проти нього.

Розпуск парламенту Франції

9 червня Еммануель Макрон оголосив про розпуск Національних зборів (парламенту Франції) і призначення дострокових парламентських виборів на 30 червня і 7 липня.

Читайте також: У Франції стався політичний землетрус. Як це вплине на Україну

На виборах до Європарламенту список Макрона отримав удвічі менше за праворадикальне Національне об'єднання. За словами Макрона, такий результат «не дуже гарний для партій, які захищають Європу».

«Я не можу чинити так, ніби нічого не сталося… Саме тому, провівши консультації, передбачені статтею 12 нашої Конституції, я вирішив знову надати вам вибір нашого парламентського майбутнього шляхом голосування. За кілька хвилин я підпишу указ про скликання парламентських виборів, які відбудуться 30 червня, перший тур, і 7 липня, другий тур», — сказав французький лідер.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі