Президент Франції Еммануель Макрон у вівторок, 6 травня, заявив, що Китай «утримається від продажу будь-якої зброї» Росії.

Про це повідомляє Le Figaro.

Президент Франції під час брифінгу за підсумками зустрічі з главою Китаю Сі Цзіньпінем заявив, що Франція «вітає зобов’язання китайської влади утримуватися від продажу будь-якої зброї, будь-якої допомоги Москві та суворо контролювати експорт товарів подвійного призначення, які можуть бути використані у військових цілях».

Відео дня

Макрон також заявив, що прагне «підтримувати тісний діалог» із Китаєм, а Париж має намір скористатися приїздом Сі Цзіньпіна, щоб гарантувати, що Пекін не почне явно підтримувати російську агресію.

Позиція Китаю щодо війни Росії проти України — що відомо

Читайте також:
Президент Франції Еммануель Макрон і лідер Китаю Сі Цзіньпін (Фото:REUTERS/Sarah Meyssonnier) «Що можете запропонувати, щоб ми не дружили з РФ?» Натиснути на Китай не виходить. У чому справа — інтерв'ю з китаєзнавцем

У лютому 2023 року МЗС КНР опублікувало документ про врегулювання війни в Україні. Зокрема, Пекін закликав припинити бойові дії і якнайшвидше «відновити прямий діалог» між Україною і Росією. При цьому Китай не згадував про виведення військ країни-агресора з України.

2 березня спеціальний представник Китаю Лі Хуей зустрівся в Москві з представниками МЗС Росії, заявивши після цього, що війна в Україні має «вирішуватися шляхом переговорів».

3 березня заступник міністра закордонних справ РФ Михайло Галузін і Лі Хуей заявили, що врегулювання війни в Україні неможливе без урахування російських інтересів.

7 березня міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив, що його країна готова працювати над створенням нових рушійних сил співробітництва і зміцненням дружби з Росією.

Також 7 березня спецпредставник Китаю прибув до Києва. Українська сторона обговорила з Лі Хуеєм перспективи встановлення справедливого миру для України, відновлення її територіальної цілісності та суверенітету на основі української Формули миру.

21 квітня стало відомо, що державний секретар США Ентоні Блінкен 24−26 квітня відвідає Китай. Він висловить стурбованість Штатів щодо підтримки Пекіном оборонної промисловості Росії. Блінкен хоче попередити Китай про «каральні заходи» з боку Штатів, писала газета Financial Times.

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі