Автор: Кіра Борисіхіна

Дослідження, проведене вченими з Шанхайського університету науки і технологій, Китайської академії наук (CAS) та інших інститутів Китаю, виявило, що реакція мозку мишей на стевію аналогічна реакції на сахарозу.

Читайте також:
Підсолоджувачі можуть бути шкідливими і не сприяють схудненню — ВООЗ (Фото:pathastings/Depositphotos) Буде гірше. ВООЗ не рекомендує вживати штучні підсолоджувачі тим, хто хоче схуднути

Ці результати, опубліковані в журналі Neuroscience Research, припускають, що стевія може бути не тільки приємною, а й більш здоровою альтернативою цукру.

Дослідники зацікавилися впливом різних підсолоджувачів на мозок з огляду на те, що ожиріння стає дедалі серйознішою проблемою. Вони провели експерименти на мишах, щоб з’ясувати, як нейрони мозку реагують на стевію, цукор та інші підсолоджувачі.

Відео дня

Стевія, одержувана з листя рослини, є широко використовуваним підсолоджувачем. Вона має високу солодкість, містить менше калорій і має мінімальний вплив на рівень глюкози в крові. Дослідники хотіли з’ясувати, як мозок реагує на стевію порівняно з іншими підсолоджувачами.

Учені годували мишей різними дієтами протягом шести тижнів. Одна група отримувала контрольну дієту з підсолоджувачами, а інші групи — дієти з високим вмістом цукру, стевією, ксилітом, гліциризином або могрозидом. Потім вони реєстрували активність нейронів у мозку мишей у реальному часі, використовуючи флуоресцентну візуалізацію кальцію in vivo.

Читайте також:
Для деяких людей еритритол може бути небезпечним (Фото:unsplash) Інфаркт, інсульт, раптова смерть. Вчені розповіли про небезпеку популярного підсолоджувача

Результати показали, що активність нейронів у мозку мишей, спричинена споживанням стевії, була найбільш схожа на активність, спричинену сахарозою. Це вказує на те, що стевія може бути найбільш сумісною з мозком заміною цукру серед розглянутих підсолоджувачів.

Дослідження підкреслює важливість використання стевії як альтернативи цукру в продуктах харчування і напоях для зниження калорійності. Ці результати також можуть стимулювати подальші дослідження в галузі нейробіології, щоб краще зрозуміти, як стевія впливає на мозок людини.

Інцзе Чжу, один зі співавторів дослідження, підкреслив: «Ми сподіваємося з’ясувати, чи існує подібне явище в людському мозку за допомогою фМРТ у майбутніх дослідженнях». Це відкриття може призвести до широкого застосування стевії як здорової альтернативи цукру в харчовій промисловості та допомогти боротися з проблемою ожиріння.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Читати далі