Магнітні бурі є спалахами сонячної активності, коли сонячні вітри переносять заряджені частинки й магнітні поля до Землі. Це може призвести до тимчасових змін у магнітному полі Землі, що своєю чергою може вплинути на багато аспектів нашого життя.

На Сонці постійно проявляється електромагнітна активність, і час від часу вона посилюється. Корональні діри, викиди корональної маси, сонячні спалахи — усе це призводить до того, що в навколишній простір потрапляє велика кількість заряджених частинок.

Відео дня

У Землі сильне магнітне поле, яке виконує роль своєрідного купола, що захищає життя на планеті від небезпечних космічних явищ. Коли заряджені частинки, що рухаються з боку Сонця, досягають Землі, вони стикаються з цим захисним щитом: магнітне поле починає збурюватися, змінюватися, коливатися — саме ці процеси й називаються магнітними бурями. Магнітні бурі можуть мати різноманітні наслідки. Наприклад, завдяки ним виникають полярні сяйва. Але частіше магнітні бурі все ж пов’язують із можливими проблемами — поганим самопочуттям, проблемам із тиском, зокрема, збоями в роботі електромереж, телефонного і супутникового зв’язку, навігаційних систем тощо.

Коли магнітні бурі у червні 2024

У червні очікується кілька хвиль магнітних бур різної активності, які триватимуть протягом усього місяця. Центр передбачення космічної погоди Національного агентства океанографічних та атмосферних досліджень (NOAA) США опублікував відповідний прогноз.

На початку місяця геомагнітна активність буде низькою, але наприкінці червня варто очікувати сильну магнітну бурю.

  • Слабкі магнітні бурі прогнозуються з 1 по 3 червня, з 8 по 12 червня, а також з 28 по 30 червня.
  • Магнітні бурі середньої інтенсивності очікуються 16 та 22 червня.
  • Сильна магнітна буря очікується 23 червня.

Як уберегтися від магнітних бур

Під час магнітних бур метеозалежні люди можуть відчувати загальне нездужання та зниження працездатності. Також можливі підвищена емоційна та нервова напруга, а також погіршення самопочуття. Люди із хронічними захворюваннями повинні уважно стежити за своїм здоров’ям та приймати ліки, призначені лікарем. У ці дні рекомендується більше відпочивати, гуляти на свіжому повітрі, правильно харчуватися та дотримуватися режиму сну.

Редактор: Альона Дука Читати далі