11 травня 1985 року — один із найтрагічніших днів в історії світового футболу. 56 людей так і не повернулися додому з матчу чемпіонату Англії Бредфорд — Лінкольн. Прямо під час гри на трибуні спалахнула пожежа.

Стадіон Веллі Перейд був побудований ще в 1886 році і за сотню років пережив лише косметичний ремонт. Власників арени неодноразово попереджали про скупчення сміття у щілинах під лавками, також претензії викликав дерев’яний дах центральної трибуни.

Відео дня Читайте також: Футбол приносить 20 доларів на місяць. Футболістки збірної, яка зіграє на Олімпіаді-2024, масово пішли служити в армію

За офіційною версією під час матчу між Бредфордом та Лінкольном один із уболівальників вирішив покурити. Це був чоловік з Австралії, який приїхав до Англії відвідати сина. Недопалок він кинув під ноги і спробував загасити. Але той упав у щілину на купи сміття. Вболівальник намагався його загасити, виливши каву, але це не допомогло.

Пожежа спалахнула миттєво. Через вітер полум’я почало швидко поширюватися і незабаром спалахнули дах та дерев’яні трибуни.

Фанати в паніці почали перелазити на поле через огорожу, шукати виходи.

https://www.youtube.com/embed/Wy_cGoGfB1A

В цей час вогонь ставав дедалі більше. На даху спалахнув руберойд, а потім уламки, що горіли, почали падати на людей внизу.

Читайте також: Помер колишній тренер збірної України з футболу Михайло Фоменко

Пожежна бригада прибула швидко, але мало що могла зробити з бурхливим полум’ям. У пожежі загинуло 56 людей, ще 265 глядачів отримали травми різного ступеня важкості.

Після цієї трагедії у Великій Британії відмовилися від дерев’яних трибун і ухвалили нове законодавство щодо підвищення безпеки на футбольних полях.

Редактор: Любомир Луканюк Читати далі