Росія не дотримується міжнародних конвенцій, які визначають пріоритети під час проведення обмінів.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону.

За його словами, визначені міжнародними конвенціями пріоритети таких обмінів передбачають, що спочатку повертаються тяжкопоранені, жінки, потім інші категорії.

Відео дня

«Повинні бути якісь правила… Але жодних відповідей від російської сторони, крім того, що ми подумаємо, ми візьмемо в роботу. Потім без пояснень вони викреслюють 99% людей зі списків, які ми подаємо, і кажуть: хочете — забирайте цих, не хочете — не забирайте. Україна ніколи не ставала в ультимативну позицію. Зрозуміло, що ми порушуємо питання щодо важко поранених жінок… Цей обмін був на межі зриву, але нам вдалося його провести», — сказав омбудсмен.

За його словами, всі, кого сьогодні повернули з полону, розповідають про тортури і стверджують, що не бачили представників Червоного Хреста. Третина звільнених — поранені та важкопоранені. Усі колишні бранці знесилені, мають втрату ваги, потребують лікування та реабілітації.

«Ми фіксуємо, в якому стані передаємо російських військовополонених, з іншого боку — в якому стані повертаються наші герої та героїні», — сказав Лубінець.

31 травня Україна провела 52-й обмін полоненими з Росією, повернувши 74 військових і цивільних українців.

Серед звільнених із полону — Мар’яна Чечелюк, слідча з Маріуполя, яка рятувалася від російських обстрілів у сховищах Азовсталі.

Цього ж дня Україна повернула 212 тіл загиблих захисників.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі