Українська енергосистема влітку не зможе обійтися без певних обмежень постачання електрики споживачам. Про ситуацію в енергетиці розповів у вівторок, 7 травня, в етері телемарафону Єдині новини директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

«До обмежень слід готуватися. Липень і серпень ми не зможемо пройти без обмежень споживачів. Але одночасно це не буде Армагедон, це не буде на кшталт відсутності електрики протягом тривалого часу», — сказав Харченко.

Відео дня

За словами експерта, в ранкові й вечірні пікові години доведеться обмежити постачання «певній частині» споживачів, і ці обмеження триватимуть «півтори-дві години».

Для підприємств електрику вже обмежують «практично щодня», додав Харченко, й тому подальші обмеження зачеплять побутових споживачів.

Атаки РФ на українську енергетику

Країна-агресор навесні 2024 року почала атакувати найбільші та найпотужніші об'єкти енергетики України. Через це енергосистема зазнала втрат:

  • ДніпроГЕС втратила обидві електростанції. Гребля витримала, а обладнання було зруйновано, відновлення ДніпроГЕС може зайняти роки.
  • У Харкові зруйнована ТЕЦ-5, відновити її — все одно що будувати нову, це теж завдання на кілька років.
  • Зміївська ТЕС (входить до Центренерго) зруйнована, вона також розташована в Харківській області.
  • Група ДТЕК (бенефіціар — Рінат Ахметов) заявила, що втратила 80% генерації.
  • Пошкоджено всі енергоблоки Бурштинської та Ладижинської ТЕС;
  • Пошкоджено газосховище на заході України.

24 березня голова НЕК Укренерго Володимир Кудрицький заявив, що, за попередніми підрахунками, останні російські атаки на українську енергосистему завдали збитків щонайменше на 90−100 млн євро, якщо говорити лише про високовольтне обладнання компанії.

12 квітня Галущенко заявив, що на тлі масових ударів Росії по українській енергосистемі потрібно готуватися до будь-яких сценаріїв навесні та влітку.

Читайте також:
Лінії електропередач (Фото:Метью Генрі | unsplash) РФ посилила удари по енергетиці України, міністр енергетики назвав причини

21 квітня Галущенко заявив, що Німеччина може віддати Україні обладнання із закритих енергетичних об'єктів.

Під час атаки у ніч на 27 квітня російські війська били по енергетичній інфраструктурі України.

Зокрема, були атаковані інфраструктурні об'єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Львівській областях.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі