Популярна страва — карі з куркою в маслі — cтала причиною судової тяганини двох найстаріших ресторанів Індії.

Читайте також: На кокосовому молоці. Індійський рецепт курки карі

До жорстокого поділу Індії в 1947 році чоловік на ім'я Мокха Сінгх керував рестораном під назвою Moti Mahal у місті Пешавар (нині Пакистан). Після поділу Сінгх переїхав до Делі та відкрив там ресторан разом з трьома співробітниками, з якими він працював у Пешаварі: Кунданом Лалом Гуджралом, його двоюрідним братом Кунданом Лалом Джаггі та Тхакуром Дасом Маго. Про це пише BBC.

Відео дня

Саме тут, у ресторані в передмісті Делі, вони почали подавати страву, яку вони створили шляхом додавання до залишків курки тандурі соусу на основі томатів, шматочків масла та спецій, поширених у Пакистані. Курка в маслі миттєво стала хітом у Делі. Міністри уряду та голови штатів (включно з першим прем'єр-міністром Індії Джавахарлалом Неру) приходили до ресторану, щоб скуштувати страву, яку регулярно подавали на державних банкетах.

Читайте також: По-індійськи. Як приготувати ароматне карі з курки на вечерю —покроковий автентичний рецепт з відео

Але після смерті Гуджрала фінансові труднощі спонукали власників продати Moti Mahal. Однак його нащадки, які вважали, що саме їхній дідусь винайшов курку в маслі, згодом відкрили інший ресторан, Moti Mahal Delux, франшизи якого тепер можна знайти по всьому Делі. Нащадки Гуджрала були не єдиними, хто хотів заробити на страві, яка принесла популярність ресторану їхніх предків. У 2019 році онук Джаггі заснував конкурентну мережу ресторанів під назвою Daryaganj, чий слоган містив слова «від винахідників курки в маслі».

Страви індійської кухні (Фото: sumners/depositphotos) Страви індійської кухні / Фото: sumners/depositphotos

На початку 2024 року Moti Mahal Delux і онук Гуджрала, Моніш, подали позов проти Daryaganj. Адже вони стверджують, що цей слоган є неправдивим, і вимагають відшкодування збитків через переконання, що покійний дід Моніша був єдиним винахідником страви.

Читайте також: Для яскравого настрою. Рецепт індійської курки карі від Тетяни Литвинової

Аміт Багга, генеральний директор ресторанів Daryaganj, якими він керує разом з Рагавом Джаггі, онуком Кундана Лала Джаггі. Багга твердо вірить, що їхній ресторан має право на слоган, доказом чого, за його словами, є свідоцтво про зареєстровану торгову марку, видане в 2018 році. Крім того, за його словами, документи доводять, що Гуджрал і Джаггі були співвласниками ресторану, де винайшли страву. Неможливо довести напевно, чий дідусь приготував ту першу порцію курки в маслі, хоча Багга вважає, що, ймовірно, вони зробили це разом.

«У них було багато курки тандурі, і вони не знали, що з нею робити, — каже він. — Тож вони вирішили приготувати з неї якусь страву. Вони взяли свіжі помідори, додали масло та спеції, змішали це з куркою та почали подавати цю нову страву», — розповідає він. Багга додає, що зустрів Кундана Лала Джаггі незадовго до його смерті, і запитав його, як винайшли страву, і він сказав, що це сталося випадково. І, без сумніву, відтоді страва зазнала кардинальних змін — і здобула безліч варіацій.

Редактор: Тетяна Денисенко Читати далі