Традиції незмінні: на великодньому столі обов’язково мають бути фарбовані яйця, паска і ковбаса. Але що робити, якщо у вас хронічні захворювання? Особливо, якщо у вас цукровий діабет, який, на жаль, стає все більш поширеним.

Чи не варто відмовитися від свята? Ні, не обов’язково. Просто потрібно бути обережним, дотримуватися поміркованості та приготувати особливі страви. Розповімо, які страви підходять для тих, хто страждає на діабет.

Відео дня

Поміркованість

Людям із хронічними захворюваннями та дієтичними обмеженнями важливо стежити за кількістю вживаної їжі. Людям із цукровим діабетом 2-го типу не рекомендується вживати здобну випічку, таку як паска. Така випічка містить багато швидких вуглеводів і жирів, а також доданого цукру, і дуже калорійна. Навіть якщо паска приготована з використанням цукрозамінників, альтернативного борошна та зменшеною кількістю жирів, вона все одно містить багато вуглеводів. Тому важливо контролювати розмір порції.

Читайте також:
Як вибрати продукти для своєї ідеальної тарілки (Фото:Iñigo De la Maza/Unsplash) Шість продуктів для підтримання рівня цукру в крові. Так, це можливо

Домашня паска

Найкраще віддати перевагу домашнім частуванням, оскільки вам буде легше контролювати кількість цукру і додавати більш здорові інгредієнти, такі як цільнозернове борошно або білкове борошно, наприклад, гречане. Використання тільки низькокалорійних інгредієнтів неможливе, оскільки без борошна вищого ґатунку тісто не підніметься і не стане м’яким та еластичним. Ми пропонуємо спробувати приготувати дієтичну паску.

Інгредієнти:

  • 300 г білого гречаного борошна

  • 100 г пшеничного масла

  • 3 яйця

  • 100 г сиропу агави (або іншого натурального солодкуватого продукту, що підходить для вашої дієти)

  • ½ ч.л. гірчичного порошку

  • ½ ч.л. гіркого какао

  • 1 ч.л. рідкого ванільного екстракту

  • 1 ч.л. розпушувача

  • сіль за смаком

  • насіння кунжуту для прикраси

Повний рецепт за посиланням

Читайте також:
Чорниця (Фото:elizadean/pixabay) Знижує рівень цукру в крові. Дієтологи назвали ягоду номер один у разі діабету

Сухофрукти

Ще один солодкий продукт, крім цукру, — сухофрукти, які мають високий глікемічний індекс. Замість родзинок і цукатів рекомендується використовувати в’ялену журавлину, у якої глікемічний індекс всього 25 одиниць.

Цукор і його замінники

Для дріжджового тіста необхідно додавати невелику кількість справжнього цукру, щоб забезпечити дріжджам харчову базу для підняття тіста. Достатньо пари чайних ложок. Солодкість паски можна домогтися за допомогою цукрозамінників, таких як стевія, ксиліт, еритрит, аспартам, сукралоза та інші.

Кількість яєць

Читайте також:
Яблука (Фото:ulleo/pixabay) Підвищують рівень цукру в крові. Як правильно їсти яблука при діабеті

Дуже важливо обмежити кількість уживаних яєць. Здоровій людині рекомендується з'їдати 2−3 яйця на день, але для діабетиків краще обмежитися одним.

Сирний десерт

Читайте також:
М’ясо (Фото:gate74/pixabay) Цукру не містить. Названо продукт, який підвищує ризик розвитку діабету

Сирний десерт, класична страва на Великдень, має високу калорійність і містить багато жирів. Крім того, у сирній пассі багато цукру, що може завдати шкоди людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту і цукровим діабетом. Для приготування паски можна зменшити калорійність, використовуючи знежирений сир, наприклад. Медики рекомендують з'їдати не більше 50−70 грамів сирної паски за один раз.

Читайте також:
Ячмінь корисна крупа при діабеті (Фото:REXANDROS/pixabay) Номер один при діабеті. Учені назвали крупу, яка знижує рівень цукру в крові

Додавання овочів і вживання води

Крім вибору страв, важливо також, як їх комбінувати. Добре почати з повноцінного сніданку, що містить велику кількість овочів, кілька яєць, невелику порцію низькокалорійної паски, а потім приступити до традиційної паски. Овочі уповільнюють засвоєння вуглеводів і згладжують пік рівня глюкози в крові. Прогулянка або інша фізична активність після їжі також допомагає підтримувати нормальний рівень цукру в крові.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Кристина Гришанова Читати далі