Секрет приготування деяких страв часто не лежить на поверхні. Господині та господарі вигадують шалені, на перший погляд, поєднання, які смакують так добре, що ви ні за що не здогадалися б що це за інгредієнт. Загадку у соусі мають й італійські бабусі.

Брюссельська капуста найкраще смакує зі смаженою грудинкою, до найсмачнішого соусу чилі кладуть шоколад, а геніальний смак підливи до макаронів створює звичайний цукор. Усі ці секрети ховаються в кулінарних записах багатьох «родинних шефів». Автор книги «Готуємо з Нонною» Джузеппе Федерічі (Giuseppe Federici) у ТікТок поділився, що його італійська бабуся додає до соусу бікарбонат натрію разом із цукром — і вона далеко не одна.

Відео дня

Цю історію розповідає видання Huffington Post.

Читайте також: Жодних яєць чи сендвічів. Що їдять на сніданок в Італії — правила доброго тону від «королеви пасти» та рецепт традиційного пирога

Бікарбонат — це звична для нас харчова сода, яку ми використовуємо в побуті та для випічки. А причиною, чому її додають до соусу в пасту — вона ідеально підходить для консервованих томатів. Найчастіше саме із них готують відомі макаронні вироби. Багато експертів радять використовувати консервовані помідори там, де продукти не такі свіжі, як могли б бути, але ціною законсервованої досконалості часто є надмірна кислотність. І от саме бікарбонат нейтралізує кислоту. При цьому утворюється піна з CO2, деякої кількості води та солі (солей) як побічних продуктів. Це надає страві додаткового смаку, а цукор вже перекриває неприємні за смаком речовини, які могли утворитися під час цієї хімічної реакції.

Томатний соус до італійської пасти (Фото: Inst @callmegabymb) Томатний соус до італійської пасти / Фото: Inst @callmegabymb

Професіонали погоджуються з цим кроком. Кулінарний сайт AllRecipes пише у своєму рецепті томатного соусу: «Додавайте соду дуже маленькими порціями і готуйте соус протягом декількох хвилин після додавання». Цей трюк підходить не лише для консервованих томатів — він ідеально підходить для будь-якого томатного соусу, який трохи терпкий. Джузеппі каже, що його бабуся додає чверть чайної ложки на дві банки помідорів, а AllRecipes підкреслює, що вам слід почекати пару хвилин після першого додавання, щоб вирішити, чи хочете ви додати більше.

Тож використовуйте соду з обережністю — і разом з цукром, який ви, ймовірно, вже встигли полюбити у ваших солоних стравах. Ділимося рецептом цієї пасти від Джузеппе та його бабусі.

Читайте також: Під біле вино. Як приготувати гарбузові квіти з сиром у клярі

Паста з томатним соусом

@sepps_eats WORLD PASTA DAY 🍝 — Here’s one of Nonna’s favourite pasta dishes to make, Cherry Tomato Pasta 🍅 Bursting with flavour and ready in 15 mins. Ingredients (serves 2-3) 400g cherry tomatoes 2-3 garlic cloves 1/4 tsp bicarbonate soda salt to taste 1 tsp sugar 1/2 tsp chilli flakes handful of basil 300g pasta of choice (vegan) parmesan to serve Fry garlic in oil for 2 mins then add the sliced cherry tomatoes and bring up the heat, then add bicarbonate soda, chilli flakes, salt, basil and sugar. Cook the pasta according to instructions then add it to the tomato sauce and enjoy. Optionally serve with Parmesan! #nonna #cookingwithnonna #pasta #nonnamarianna #worldpastaday ♬ original sound — Giuseppe Federici

Інгредієнти (на 2−3 порції):

  • 400 г помідорів чері
  • 2−3 зубчики часнику
  • ¼ ч.л. соди
  • сіль за смаком
  • 1 ч.л. цукру
  • ½ ч.л. пластівців чилі
  • жменя базиліка
  • 300 г макаронних виробів на вибір
  • (веганський) пармезан для подачі

Спосіб приготування:

Обсмажте часник в олії протягом 2 хвилин, потім додайте нарізані помідори чері і доведіть до кипіння, потім покладіть бікарбонатну соду, пластівці чилі, сіль, базилік і цукор. Відваріть пасту згідно з інструкцією, потім додайте її до томатного соусу і насолоджуйтеся. За бажанням подавайте з пармезаном!

Редактор: Анастасія Конорчук Читати далі