Критична фаза війни може наступити в найближчі два місяці. Американська допомога Україні лише почала надходити на лінію фронту, водночас Росія кидає на поле бою всю свою боєздатну техніку.

Про це це заявив командувач Сухопутних військ Збройних сил України (ЗСУ) Олександр Павлюк в інтерв'ю The Economist, опублікованому у пʼятницю, 10 травня.

Командувач зазначив, що ворог використовує всю свою боєздатну техніку на фронті, щоб випробувати українські війська, які вже виснажені й недостатньо забезпечені.

Відео дня Читайте також: Росіяни захопили прикордонні селища Стрілече, Красне, Пильна та Борисівка на Харківщині — Бутусов

«Росія знає, що якщо ми отримаємо достатньо зброї протягом місяця або двох, ситуація може обернутися проти них», — заявив Павлюк.

За його словами, Україні негайно потрібно посилити протиповітряну оборону. Він підкреслив, що надходження винищувачів F-16 на початку червня буде важливим психологічним стимулом.

Проте наразі невідомо, чи отримає Україна новіші версії F-16, необхідні для протистояння російським бомбардувальникам. Ворожі літаки тримаються на відстані, за межами досяжності української протиповітряної оборони, скидаючи важкі керовані бомби на передові позиції зі швидкістю до 130 бомб на день.

Командувач Сухопутних військ вважає, що Росія і надалі зосереджуватиметься на Луганській та Донецькій областях, які вже несуть основне навантаження війни. Але розвідка підтверджує, що незабаром російські війська розтягнуть оборону, атакуючи північно-східні райони Харківщини та Сумщини.

«Росія випробовує стійкість наших ліній перед тим, як обрати найбільш придатний напрямок», — вважає Павлюк.

Наступ РФ біля міста Вовчанськ Харківської області 10 травня — що відомо

Російські окупанти здійснили спробу штурму на Вовчанському напрямку о 5 ранку 10 травня, повідомляло Міноборони України. У Харківську область спрямували резервні підрозділи Сил оборони, наразі «тривають бої різної інтенсивності», ЗСУ утримують позиції, розповіли у міністерстві.

До цього глава Харківської ОВА Олег Синєгубов підтвердив посилення обстрілів Вовчанська та роботу російських ДРГ. Проте, за його словами, угрупування противника не становить загрози для Харкова.

Читайте також: Командир спецпідрозділу ГУР Kraken пояснив свої слова щодо можливого наступу Росії на Харківську область

Аналітики DeepState також повідомили, що в районі Харківщини почалася активізація з боку ворога. РФ пробує заходити та закріплятися в ряді населених пунктів вздовж кордону, зокрема, в селах Стрілеча — Красне — Пильна — Борисівка. Також здійснюються спроби заходу ворога в населені пункти Гатище — Плетенівка.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що у Харківській області війська країни-агресора Росії почали контрнаступальні дії. Сили оборони знали про плани ворога, тому зустріли російський штурм вогнем.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі