Прокремлівський прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе вчергове підіграв російській пропаганді та провів «паралель» між Революцією Гідності і протестами в Грузії, назвавши Україну «країною, що обвалилася».

Про це повідомляє видання Sova.

Він заявив, що «ніхто в Грузії не дочекається Майдану» та поширив відому маячню про «результати Майдану», збрехавши, нібито уряд України «було призначено ззовні, спочатку один раз, потім ще раз».

Відео дня

За словами Кобахідзе, до 2013 року, коли розпочалася Революція Гідності, Україна була країною з територіальною цілісністю, а її економіка становила 200 мільярдів доларів.

«Сьогодні ця країна — така, що обвалилася», — нафантазував він, додавши, що Грузії також з огляду на це «слід бути обережною».

«Ніхто інший не може взяти на себе відповідальність за захист інтересів нашої країни. Найкраще це продемонстрував приклад України», — заявив Кобахідзе.

Читайте також: Віталій Портников Віталій Портников Україні варто придивитися. Що відбувається в Грузії

Раніше Кобахідзе заявляв, що «російський» законопроєкт про «іноземних агентів» в країні нібито має захистити країну від «українізації», зазначивши, що «українізація» може завадити членству країни в ЄС. У МЗС України відповіли, що обурені цими словами.

Законопроєкт про «іноагентів» і протести в Грузії

З 9 квітня в Грузії спалахнула хвиля масових протестів після того, як лідер парламентської більшості Грузинська мрія Мамука Мдінарадзе заявив, що його партія вдруге внесе до парламенту законопроєкт про «іноземних агентів», або так званий «російський закон».

Парламент Грузії ухвалив законопроєкт у першому читанні 17 квітня. У другому читанні закон ухвалили 1 травня.

25 квітня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо грузинського законопроєкту про прозорість іноземного впливу. Документ ставить під питання переговори про вступ Грузії до Європейського Союзу, доки цей закон діятиме.

30 квітня біля будівлі парламенту Грузії між поліцією і демонстрантами почалися сутички. Президент Саломе Зурабішвілі закликала припинити розгін акції протесту в Тбілісі та поклала відповідальність за події на уряд.

13 травня юридичний комітет парламенту Грузії розглянув і підтримав закон про «іноагентів» у третьому читанні за 67 секунд.

14 травня парламент Грузії ухвалив законопроєкт про «іноагентів» в остаточному третьому читанні. За ухвалення закону проголосували 84 депутати, проти — 30 опозиціонерів. Також цього дня силовики почали розганяти протестувальників, які зібралися біля будівлі парламенту.

18 травня Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон про прозорість іноземного впливу.

28 травня парламент Грузії зняв вето президентки країни на закон про «іноагентів». 84 депутати керівної більшості підтримали закон у його первісному вигляді.

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі заявив, що підпише закон про «іноагентів», якщо цього не зробить президентка Саломе Зурабішвілі.

Редактор: Юлія Завадська Читати далі