Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що навчання з нестратегічною ядерною зброєю пов’язані із заявами Заходу про готовність відправити війська в Україну.

Про це повідомляє російське пропагандистське видання РИА Новости.

Пєсков пояснив, що йдеться про заяви президента Франції Еммануеля Макрона, британських представників, а також лідера демократів у Палаті представників США Хакіма Джеффріса.

Відео дня

«Це зовсім новий виток ескалації напруженості, він безпрецедентний і, звичайно, він вимагає особливої уваги та особливих заходів», — стверджує речник Кремля.

6 травня російський диктатор Володимир Путін доручив Генеральному штабу підготуватися до навчань щодо застосування нестратегічної ядерної зброї.

Читайте також:
Президент Франції Еммануель Макрон (Фото:REUTERS/Benoit Tessier) «Макрон лестить сам собі». Чому погрози введення іноземних військ в Україну важливі, але Путін їх не розуміє — інтерв'ю з політологом

Можливе введення військ НАТО в Україну

Після конференції з підтримки України, що відбулася в Парижі 26 лютого, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що західні союзники України створять коаліцію з надання ЗСУ далекобійної зброї, а в майбутньому не можна відкидати і відправлення в Україну західних військових.

Низка країн НАТО у відповідь на заяви Макрона публічно відкинули ідею відправки військ в Україну. Серед них, зокрема, Польща, США, Німеччина, Чехія, Канада та Велика Британія.

Можливість відправки військових не стали відкидати прем'єр Естонії Кая Каллас, а також міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас — він уточнив, що йдеться тільки про навчальні місії. Глава Генштабу армії Нідерландів генерал Онно Ейхельсгейм заявив, що «слід залишити всі варіанти відкритими».

Агентство AFP із посиланням на джерело повідомило, що європейські країни-учасниці НАТО тижнями вивчали можливість відправити війська Альянсу в Україну.

Читайте також:
Військові НАТО (Фото:REUTERS/Ints Kalnins) НАТО може вступити у війну в Україні, якщо Росія перейде одну з двох «червоних ліній» — ЗМІ

29 лютого прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь пояснив, що французькі війська можуть брати участь у війні на боці України для захисту певних кордонів, брати участь у навчаннях або наземній протиповітряній обороні. Він виключив участь солдатів Франції в боях «безпосередньо на лінії фронту».

4 квітня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що міністри закордонних справ країн-членів НАТО домовилися про створення спеціальної місії Альянсу для збільшення підтримки України.

Лідер демократичної меншості у Палаті представників Хакім Джеффріс заявив, що у разі програшу України на війні проти Росії, США, ймовірно, доведеться втрутитися у конфлікт не лише грошима, але й військовими.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі