Співзасновник ГО Street Culture та керівник департаменту брейкінгу UA Breaking Всеукраїнської федерації танцювального спорту України Єгор Матюхін розповідає, як брейкінг подолав шлях від вулиць до олімпійського виду спорту.

Покоління, чия молодість припала на 90-ті та нульові, пам’ятає брейкінг на шкільних дискотеках та у літніх таборах. Для широкого загалу цей напрям вуличних культур так і залишився однією з приємних згадок молодості.

Відео дня

Та для великої кількості ентузіастів він став справою життя, що згодом перетворився на потужний рух із мільйонами прихильниківи та масштабними змаганнями. А з цього року — і з власним місцем на Олімпійських іграх.

  • Від флаг-футболу до лакросу. Знайомство з дивовижними видами спорту, які будуть на Олімпіаді-2028

UA Breaking Фото: UA Breaking

З вулиць — на арени

Батьківщиною брейкінгу заведено вважати Нью-Йорк. Саме тут, у районі Бронкс, у 70-х роках минулого століття афро- та латиноамериканська молодь започаткувала нову танцювальну течію. Зав’язані на енергійній та прямолінійний хіп-хоп музиці, нові рухи були незвичними, сміливими, дещо навіть провокаційними — тому одразу привертали увагу оточення.

Формування брейкінгу як окремого виду вуличного танцювального мистецтва часто пов’язують із конкретним іменем — діджеєм Kool Herc. Він організував вечірки, де збиралися перші виконавці брейкінгу — бібої та бігьорлз — і так поголос про новий андеграунд-феномен ширився Нью-Йорком.

UA Breaking Фото: UA Breaking

У 1980-ті брейкінг стає повноцінною частиною американської поп-культури: з’являється у прайм-тайм на ТВ, у голлівудських фільмах. А згодом поширюється і на інші частини світу, зокрема, Європу.

Читайте також: Батько в ЗСУ, а брат загинув на війні. МОК зняв фільм про боротьбу титулованої української спортсменки на шляху до Олімпіади-2024 — відео

У 1990-х започатковуються перші масштабні змагання з брейкінгу: Battle of the Year, Notorious IBE, UK B-Boy Championships. Вони суттєво вплинули на його подальший розвиток, запровадивши елемент конкуренції, спорту, що допомогло брейку ще більше розширити власну аудиторію.

Саме у цей час, у кінці 1980-х — на початку 1990-х, новий тренд прийшов в Україну. Тодішня молодь дізнавалася про брейкінг по-різному: з радянських журналів, телевізора, завдяки сарафанному радіо. Спочатку цей новий танцювальний стиль був екзотикою, якою цікавилися лише найбільш допитливі та сміливі. Та скоро феномен захопив серця тисяч хлопців та дівчат по всій країні.

Брейкінг розвивався в Україні з 1996 року паралельно в багатьох областях та регіонах з трьома основними центрами — Харковом, Києвом та Кримом. У першому бум на брейк прийшовся на розквіт хіп-хоп культури: ці два напрямки розвивалися паралельно, доповнюючи один одного. Такі хіп-хоп-фестивалі як In Da House, Breakidz, JamMaster об'єднали локальні брейк-команди Turbo, Storm, H-Blast, Nuclear Packmans, Flash Bboys, Mary Jane та інших та окремих бібоїв та бігьорлз одну велику брейкінг-спільноту — і дали тренду суттєвий поштовх.

В Києві водночас також формувалося активне брейкінг-ком'юніті, що започаткувало самостійну школу нового напрямку вуличних культур з відомою командою Soul B і батлами Battle 4 life та Battle School. І в столиці, і по всій Україні зароджуються легендарні команди як-от Ruffneck Attack, Eastside b-boys, South bboys front, HBTC та багато інших що спочатку досягли успіху в Україні, а згодом гучно заявили про український брейкінг на світовій арені.

Водночас у Криму з 2000-х років і до окупації півострова проводився літній міжнародний батл «Битва року», який кожне літо збирав ком’юніті в Ялті з різних країн світу.

У другій половині нульових український брейкінг лише набирає оберти. Бібої та бігьорлз Flying Buddha, Robin, Lussy Sky, Drud, Pluto, Intact, Kuzya, Den, Kolobok, Kinder, Gimnast, Kate, Kim, Stef та інші регулярно виграють як командні, так і сольні батли — включно з івентами, що входять у серію чемпіонату світу. Країнами-лідерами у брейкінгу залишаються США, Франція, Південна Корея, Японія, водночас Україна — завжди на топ-позиціях. Наприклад, ми є п’ятиразовими чемпіонами в престижному батлі країн Rep Your Country, а на чемпіонаті світу 2022/2023 наші представники зайняли 4−5 місця.

Водночас з брейкінг-спільноти виростають українські зірки національного рівня: музиканти MONATIK та Антон Савлепов, хореограф Костянтин Томільченко, продюсер Ваня Клименко та багато інших відомих українців нової генерації.

За останні десять років брейкінг остаточно сформувався не лише як напрям вуличних культур та новий вид змагань і мистецтва, а як повноцінна частина індустрії розваг і спорту.

Андеграунд на Олімпіаді

Стрімке зростання популярності брейкінгу не могли не помітити у традиційному спорті. З 2015 року організація World DanceSport Federation (WDSF) активно лобіювала появу спортивних танців на Олімпіаді. Щоправда, спочатку мова йшла про більш традиційні види: латиноамериканські танці чи рок-н-рол.

Та вибір був зроблений саме на користь брейкінгу. Причин було дві: відносна дешевизна організації змагань та залучення молодої аудиторії. WDSF провела перший захід у межах Юнацької Олімпіади-2018 — і результати перевищили всі очікування: саме контент з брейкінгу був найпопулярнішим у соціальних мережах, а самі змагання зібрали мільйон глядачів.

Читайте також: Покарали через Крим. Бах пояснив, чому Росії не буде на відкритті Олімпіади-2024

Вже у 2020 році брейкінг офіційно додали до програми Олімпіади-2024. Та у самому брейкінг-ком'юніті цю новину прийняли з непорозумінням. Вуличне, в якомусь сенсі контркультурне мистецтво та традиційний, канонічний олімпійський спорт — м’яко кажучи, дивне поєднання. Деякі діячі та виконавці навіть прямо звинувачували олімпійський комітет у «крадіжці культури».

Але згодом емоції вщухли. З початком відбіркового етапу до змагань почало доєднуватися все більше бібоїв та бігьорлз. Та й загалом у спільноті сформувався консенсус: Олімпійські ігри — ще одна платформа для брейкінга, щоб заявити про себе.

Загалом у Париж поїдуть 16 хлопців та 16 дівчат, що візьмуть участь в окремих змаганнях. Виконавці представлятимуть власні країни, а переможця обиратимуть судді — за аналогією з, наприклад, фігурним катанням.

Від нашої країни на Олімпіаду поїдуть два бібоя та дві бігьорлз. Підтримують українську збірну платформи Street Culture & Алгоритм дій та міністерство молоді та спорту України. З 2021 року брейкінг в Україні також визнаний олімпійським видом спорту.

UA Breaking Фото: UA Breaking

А з 2022 року команда бере участь у відбіркових змаганнях і показує відмінні результати: 4−5 місце на чемпіонаті світу-2022, 4 місце на чемпіонаті світу-2023, а також друге місце на Європейських іграх-2023. Прямо зараз наші бібої Lussy Sky & Kuzya та бігьорльз Kate & Kim & Stefani готуються до останніх кваліфікацій, що пройдуть у Китаї (17−19 травня) та Угорщині (19−21 червня). Після цього буде відомий остаточний склад нашої збірної, який відправиться на Ігри-2024 в Париж.

Редактор: Любомир Луканюк Читати далі