Командир підрозділу розвідки Збройних сил України Денис Ярославський заявив, що у Вовчанську Харківської області точаться вуличні бої, і наголосив, що укріплень і мін на кордоні області, який перейшли окупанти, не було.

«Сьогодні ударна аеророзвідка 1 СБ 57 бригади зупинила просування Шторм Z, бригадна арта спрацювала чудово і добила роту Z разом з їхньою технікою вогневої підтримки. Але ворог стягує резерви. Почалися вуличні бої, місто оточують. Кажу це, бо ми можемо загинути і правду ніхто не почує. А навіщо тоді все?!» — заявив Ярославський на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

Командир підрозділу розвідки ЗСУ наголосив, що в Харківській області на кордоні з Росією «просто не було» першої лінії фортифікацій і мін, тому «ворог вільно увійшов у сіру зону, по всій лінії кордону, яка, в принципі, не повинна була бути сірою!».

Читайте також:
Вовчанськ, один з прикордонних населених пунктів, де Росія почала наступ 10 травня (Фото:evgenymaloletka / Instagram) «Це небезпечна флангова атака». Наступ у Харківській області Росія почала раніше, ніж планувала — Мусієнко

«За 2 роки на українському кордоні мали стояти бетонні укріплення в мінус 3 поверхи! А не було навіть мін. Ми приходимо до думки, що це або шалена крадіжка, або навмисний саботаж! Тепер ми знову втрачаємо людей, території і робимо те, що вже робили у вересні 22-го», — написав Ярославський.

Він додав, що «125 ТРО, які кинули позиції», стверджують, що «їм впарювали на підпис акти приймання передачі фортифікацій, які навіть на 30% були не готові як завершене будівництво».

Командир підрозділу розвідки ЗСУ висловив сподівання, що винні у відсутності фортифікацій на кордоні понесуть покарання.

Наступ Росії в Харківській області та ситуація у Вовчанську

Читайте також:
У Харківській області триває евакуація населення на тлі посилення наступу РФ (Фото:Харківська ОВА) На Харківщині за останні дві доби евакуювали чотири тисячі людей

10 травня російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Також росіяни масово обстріляли прикордонні населені пункти.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Станом на вечір 10 травня в Генштабі повідомляли, що тривали бої за населені пункти в «сірій зоні».

Увечері 12 травня моніторинговий ресурс DeepState повідомляв, що росіяни окупували шість сіл на півночі Харківської області.

Читайте також:
Евакуація цивільних із прикордонних з РФ селищ Харківщини, 10 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy) Наступ на Харківщині: ISW назвав цілі російських окупантів

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 12 травня назвав ситуацію на Харківщині «загостреною».

Цього ж дня патрульний Нацполіції Олексій Харківський повідомив, що ситуація у Вовчанську помітно погіршилася — населений пункт майже зруйнований, а більшість місцевих мешканців евакуювалася.

Джерело Української правди у військових колах заявило 12 травня, що росіяни ведуть штурмові дії на напрямках Пильна — Лук’янці та Огурцове — Бугроватка Харківської області.

За даними УП, окупанти посилили обстріли і кидають у бій піхоту.

Станом на ранок загарбники вели обстріли з різного виду важкого озброєння, зокрема використовуючи авіацію та зенітно-ракетні комплекси.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі