Західні партнери закликали Україну цього року не вимагати запрошення до НАТО на щорічному саміті у Вашингтоні, повідомляє The Telegraph із посиланням на власні неназвані джерела.

«Вони дуже скептично ставляться до подальшого просування України шляхом до повноправного членства в НАТО цього року. США, можливо, не так занепокоєні, як Німеччина, але існує занепокоєння з приводу загрози з боку Росії для інших членів Альянсу», — повідомило джерело, близьке до адміністрації президента США Джо Байдена.

Відео дня

Видання пише, що це рішення «засмутить президента України Володимира Зеленського, якого колеги попередили, щоб він не вимагав від альянсу неможливого».

За словами джерел у НАТО, вищі посадові особи Альянсу здійснили «управління очікуваннями» після саміту, коли було вирішено, що члени, які підтримують вступ України, зокрема Велика Британія, створили занадто сильний тиск навколо цього рішення.

«Хоча лідери НАТО відмовляться назвати терміни вступу України до НАТО, вони запропонують те, що називають „мостом“ або „шляхом“ до вступу, на знак підтримки цього процесу», — пише видання.

Читайте також:
Прапор НАТО (Фото:Markku Ulander/Lehtikuva/via REUTERS) «Пора визнати реальність». Парламентська асамблея НАТО закликала дозволити Україні бити західною зброєю по території РФ

Пакет підтримки, який наразі обговорюється, підкреслить «здатність України обирати своє власне майбутнє» і продемонструє, що «шлях до членства стає коротшим», заявили два дипломати.

Кроки до вступу України в НАТО

11−12 липня 2023 року у Вільнюсі проходив саміт НАТО, у якому брали участь лідери 31 країни Альянсу, делегації Японії, Південної Кореї, Нової Зеландії, Австралії, України та Швеції. На саміті був присутній Володимир Зеленський.

11 липня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна стане членом Альянсу без ПДЧ і отримає запрошення, коли на це погодяться союзники та «будуть виконані умови».

У квітні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запросив президента Володимира Зеленського на саміт Альянсу у Вашингтоні, який відбудеться 9−11 липня 2024 року. При цьому генсек сумнівається, що Україна отримає там запрошення вступити в організацію.

Зеленський сподівається на два рішення на саміті — про передачу нових систем ППО і про конкретні кроки назустріч членству України в Альянсі.

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі