Секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в інтерв'ю Radio NV, заявив, що без доказів критикувати генералів, яким доручили захищати Україну, — це злочин.

«Я не говорю, що Содоль хороший чи поганий, я не кажу, чи Сирський хороший, чи поганий, чи про Баргилевича. Це генерали, яким зараз доручено боронити нашу країну. І дискредитувати їх у цей момент, не наводячи ніяких доказів, безпідставно, це злочин. Я вважаю, що це злочин — критикувати безпідставно головкома, начальника Генштабу», — заявив Костенко в ефірі Radio NV.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=C6uiM4-BBR4

Нардеп зазначив, що блогер Сергій Стерненко «може собі це (критику генералів, які захищають Україну — ред.) дозволити», оскільки у нас демократія, але «це зовсім інше питання», коли таку критику оприлюднює заступниця голови комітету Верховної Ради з нацбезпеки Мар’яна Безугла.

Читайте також:
Юрій Содоль (Фото:Командування Об'єднаних Сил ЗС України / Facebook) Скандал на східному фронті. За що критикують нового командувача ОСУВ Хортиця Содоля

«Для того, щоби таке говорити, потрібно мінімум мати докази. І цим потім мають займатися, зокрема, і правоохоронні органи, і інші, тому що це серйозні заяви. А ми звикли просто говорити. Це вже повинно мати дуже серйозні наслідки. Якщо це не має наслідків зокрема, з погляду ДБР, або Служби безпеки України, це означає, що це пусті слова, які поки що нічого не означають», — наголосив він.

Також Костенко зазначив, що критика генералів з боку представниці правлячої партії, яка є партією президента та верховного головнокомандувача, означає і відповідальність верховного головнокомандувача, який призначив цих людей.

«Тому ще раз: критикувати військове керівництво під час війни, яке призначено і діє в умовах українського народу, це злочин. Наприклад, Сергій Стерненко як цивільна людина може собі дозволити висловлювати свою думку. Якщо є питання до окремих генералів, то давайте розбиратись, але точно не посадовій особі [так говорити]», — підсумував нардеп.

20 травня, коментуючи призначення командувачем ОСУВ Хортиця Юрія Содоля Сергій Стерненко назвав його «кадровою катастрофою» та заявив, що «гіршу кандидатуру, якій плювати на життя солдата, було складно уявити».

Критика військового керівництва Мар’яною Безуглою

Читайте також:
Нардепка Мар’яна Безугла (Фото:Мар’яна Безугла/Facebook) «Каже, що стало ще гірше». Безугла критикувала Залужного, а тепер — Сирського. Про що це свідчить — Рейтерович

У травні Мар’яна Безугла почала критикувати нового головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського.

19 травня вона назвала «злочинцем» командувача Об'єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля, заявивши, що «Сирський дозволив йому поставити „своїх“: Галушкіна, Соколова, Луценка» «не за навиками, а за належністю до генеральскої фракції Содоля».

22 травня Безугла написала, що Сирський не відреагува на її «непублічні звернення» і «вкотре проігнорував критичні проблеми».

Вона також звинуватила Баргилевича, Павлюка, Сирського та Содоля у тому, що вони нібито «знищують наші шанси на зміни та перемогу».

Зокрема, вона звинуватила Сирського у «ручному контролі та російські жорстокості», а Содоля назвала «кулуарним „мʼясником“, який приховає все, що треба любому начальнику».

Крім того, депутатка звинуватила військове керівництво у тому, що Харківщина не була готова до оборони під час нового російського наступу.

Читайте також:
Політичний експерт Олександр Леонов констатував, що слова Мар’яни Безуглої підхопить російська пропаганда та транслюватиме їх на Захід (Фото:Мар’яна Безугла via Facebook) Пост Безуглої про «пияцтво» і Залужного — пряма робота на російську пропаганду — політичний експерт

Раніше Безугла критикувала тодішнього головнокомандувача Валерія Залужного. Вона заявляла що військове командування України «має піти», оскільки воно не надало «жодного плану задуму на 2024 рік».

Тоді у пресслужбі партії Слуга народу відреагували на заяву нардепки, заявивши, що Безугла сама відповідає за свої слова.

Після серії дописів Безуглої з критикою Валерія Залужного 5 січня її рекомендували відкликати з посади заступниці голови комітету Ради з національної безпеки.

11 січня Безугла повідомила, що написала заяву на вихід із фракції та партії Слуга народу і її заяву прийняли.

16 січня Верховна Рада відмовилася виносити на розгляд постанову про звільнення Безуглої з посади заступниці голови комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

6 лютого Безуглу виключили з партії Слуга народу. Голова партії Олена Шуляк задовольнила заяву Безуглої.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі