Автор: Анастасія Печенюк

Дослідники та ентузіасти з каналу The Serial Port на YouTube знайшли та змусили працювати, ймовірно, останню копію першої в історії пошукової системи Archie.

Історія Archie, на заміну якій прийшли Jughead і Veronica, а згодом, у другій половині 90-х, Yahoo! та Google, обірвалася понад 20 років тому. Застарілий сервер Archie обслуговувався у Варшавському університеті до 2023 року — і то з історичною метою. І, як би дивно це не було, ця проривна для свого часу система, що може бути корисною і нині, майже зникла з лиця Землі.

Відео дня

Команда каналу The Serial Port зітнулася з купою перешкод у спробах знайти хоч одну робочу копію коду Archie. Компанія Емтеджа Bunyip Information Systems востаннє продавала це програмне забезпечення у середині 90-х (тоді воно коштувало 6 тисяч доларів, 12 тисяч за сучасним курсом). Його немає ніде в інтернеті, оскільки Інтернет-архів запрацював у 1996 році, коли програма вже почала зникати. Копія ПЗ зберігається в Музею історії комп’ютерів у Маунтін-В'ю, Каліфорнія, але, як виявилося, вона не є робочою і не придатна для відновлення.

The Serial Port, чиї зусилля підтримав і сам 59-річний Емтедж, все ж змогла відшукати робочу версію Archie (ймовірно, це бета-версія 3.5). Дослідники не тільки змусили її працювати, а й опублікували дані щодо неї та запустили сервер на емульованій робочій станції Sun SPARCstation 5. Тепер пошуковиком можна скористатися.

Нагадаємо, Archie була створена Аланом Емтеджем, на той час аспірантом Університету Макгілла в Монреалі, наприкінці 1980-х і випущена у 1990-му. Цей інструмент для індексації FTP- архівів, що дозволяє користувачам легше ідентифікувати конкретні файли, вважають першою пошуковою системою в Інтернеті.

Читати далі