Якщо на помідорах з’явився фітофтороз або як його частіше називають — фітофтора, важливо швидко вжити заходи щодо рятування майбутнього врожаю.

Фітофтора надзвичайно швидко розвивається на садових та городніх рослинах і особливо сильно полюбляє помідори, а її збудник може зберігатися в насінні, ґрунті, рештках рослин і навіть на садовому інвентарі. Досвідчені городники знають, що фітофтороз може знищити рослини в теплиці за лічені години, а на відкритому ґрунті за кілька днів, тому надзвичайно важливо приймати профілактичні заходи боротьби з ним.

Відео дня

Як заздалегідь боротися з фітофторою на помідорах

Якщо ви досі не знаєте, як виглядає фітофтора, то майте на увазі, її перші ознаки: коричневі плями на стеблах та листі рослин, білий павутиноподібний наліт, коричнево-бурі розпливчасті плями на плодах.

Запобігти захворюванню до висадки рослин можна у випадках, коли насіння обирається надзвичайно ретельно. Відомо, що рідше заражаються фітофторою ранні сорти помідорів і гібриди, які дозрівають протягом 90−95 днів.

Серед хімічних препаратів найбільш дієвими вважаються препарати міді, найбільш відомим з них серед городників є бордоська суміш. Але найчастіше городники використовують народні екологічні засоби боротьби з фітофторою.

Читайте також:
Використання тирси на городі (Фото:mycola_adams / depositphotos) Корисна чи ні. Городники назвали головні плюси та мінуси тирси: не поспішайте засипати нею грядки

Які натуральні засоби допомагають боротися з фітофторою

Дріжджовий розчин. Розбавте у 10 л теплової води 100 г дріжджів.

Настій часнику. Додайте 50 г подрібненого часнику в 1 л води та залиште на дві доби. Потім розчин розведіть у 10 л води.

Розчин йоду. Розведіть у 10 л води 10 мл йоду.

Редактор: Юлія Сурікова-Ганська Читати далі