Кореспондент Укрінформу у Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун, який розповів про цензуру та «темники», отримав повістку.

Оновлено 20:58 Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк назвала повістку Стригуну «дивовижним збігом» і закликала розглянути цей випадок на найближчому засіданні Комітету ВР зі свободи слова.

Відео дня

«Повістка приїхала до Києва з Тальнівського ТЦК. І мало того, за словами журналіста, новий керівник Укрінформу, Сергій Череватий, видав окреме письмове розпорядження і зобов’язав Стригуна з’явитися в ТЦК і відзвітувати йому про результати. Журналісту 57 років, він ніколи не воював», — заявила вона.

Романюк зазначила, що цей випадок «може стати дуже поганим прецедентом, який змусить журналістів практикувати самоцензуру».

«Страх перед потенційними наслідками, як-от отримання повістки, може змусити журналістів утримуватися від висвітлення чутливих тем, що значно знизить якість та об'єктивність медіа-контенту», — наголосила Романюк.

Вона попросила Ярослава Юрчишина розглянути цей випадок на найближчому засіданні Комітету ВР зі свободи слова, оскільки такі дії виглядають як пряма загроза свободі слова.

«Прошу депутатів та правоохоронні органи забезпечити дієвий захист прав викривачів, гарантувати свободу слова та створити умови, що мінімізують ризики розправи над журналістами», — пише вона.

Романюк назвала це «неповагою до військових», адже повістка не має бути покаранням.

Юрчишин відповів Романюк у коментарях до її поста у Facebook. «Прийнято, працюємо», — написав він.

***

«Учора були мої ефіри в Суспільному, там на кількох чернігівських каналах, про темники на Чернігів. А сьогодні мені з роботи зателефонували і сказали: «На вас отримано повістку. І ми її вам скинемо, розпишіться, що ми вас сповістили», — розповів Стригун у коментарі Суспільному.

Стригун додав, що 3 червня йому необхідно прийти у військкомат для уточнення медичних даних.

За його словами, повістка прийшла в центральну редакцію Укрінформ у Києві, а не на його адресу. При цьому він зазначив, що ТЦК знаходиться за півтора-два кілометри від його будинку.

«І в 2021 році, коли я влаштовувався на роботу в Укрінформі, я там (у військкоматі, — ред) був. Вони мають буквально всі дані, телефон, адреса, електронна пошта… Тобто, якби вони мали бажання, то мене б знайшли за кілометр від себе. Але вони планують мене шукати наступного дня (після розповіді про „темники“, — ред.) через Укрінформ у Києві», — сказав журналіст.

Читайте також:
Олексій Мацука (Фото:www.facebook.com/oleksiy.matsuka) Екскерівника Укрінформу Мацуку виключили з комісії з журналістської етики за спробу впровадити «темники» в редакції

Стригун додав, що не може пов’язувати його ці події, але збіг він назвав «дивним».

«Можливо це такий дивний збіг, але в такий дивний збіг після вчорашнього виступу, а сьогоднішньої повістки, якось слабо віриться. Тим більше, що так сталося, що я навіть за часів СРСР в армії не служив, я хворів і в армію мене не призивали. А зараз мені 57 років. А це така новина, що принаймні змушує замислитися», — сказав він.

Раніше ЗМІ повідомляли, що екскерівник державного інформагентства Укрінформ Олексій Мацука розсилав редакції «темники» з небажаними спікерами, однак колектив відмовився працювати за такими методами.

У статті йдеться, що майже в кожному файлі була колонка «небажані спікери» з переліком людей, організацій, місцевих політиків, коментарі яких не треба використовувати в матеріалах. Загальна тенденція, яка спостерігається в усіх документах: серед «небажаних спікерів» — опозиційні до нинішньої влади діячі.

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі