Міністерство закордонних справ України вперше в історії створило з використанням технологій штучного інтелекту цифрову особу, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для медіа.

Про це йдеться на сайті МЗС.

Зазначається, що представниця МЗС з консульських питань Вікторія Ші створена на основі реальної людини — української співачки Розалі Номбре, яка погодилася виступити в ролі прототипу для представниці. Команда проєкту відзняла та оцифрувала її.

Відео дня

У міністерстві зауважили, що консульська представниця та її реальний прототип є двома різними особами, тому від імені консульської служби виступає лише цифрова особа Вікторія Ші.

«Моє імʼя символізує нашу головну мету — перемогу України, а прізвище — штучний інтелект, який мене створив. Моя робота полягатиме в донесенні до громадськості оперативної та перевіреної інформації консульського департаменту МЗС України», — сказала Вікторія Ші у вітальному відеозверненні.

Читайте також: «Політичне рішення Офісу президента». Чоловіки не повернуться з-за кордону в окопи. Навіщо їх обмежили у консульських послугах — Мартиненко

Коментарі Вікторії ШІ зʼявлятимуться на офіційних ресурсах міністерства, вебсайті та сторінках в соціальних мережах, а також передаватимуться журналістам пресслужбою МЗС.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що використання згенерованої штучним інтелектом цифрової особи для консульського коментування — це насамперед економія часу та ресурсів міністерства.

Читайте також: Володимир В'ятрович Володимир В'ятрович Десять наслідків заборони консульського обслуговування українців за кордоном

За його словами, реальні дипломати зможуть бути більш ефективними та фокусуватися на інших завданнях з надання допомоги українцям.

МЗС також передбачило декілька рівнів захисту ШІ від цифрових підробок. На кожному оригінальному відео Вікторії ШІ розміщений QR-код, який веде на текстову версію того ж самого коментаря на офіційній сторінці міністерства.

У випадку відсутності такого QR-коду чи переходу на будь-який інший сайт, відео не вважається достовірним, додали у МЗС.

Призупинення консульських послуг для чоловіків призовного віку — що відомо

22 квітня видання ZN.UA повідомило, що МЗС України наказало усім дипломатичним установам тимчасово припинити надання послуг чоловікам призовного віку, окрім оформлення документів для повернення в Україну.

23 квітня глава МЗС України Дмитро Кулеба підтвердив цю інформацію. Пізніше Міністерство закордонних справ України опублікувало роз’яснення щодо надання консульських послуг чоловікам призовного віку, назвавши це тимчасовим кроком.

Читайте також:
Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина (Фото:Олександр Медведєв, NV) Замість тимчасового захисту. Україна обговорить з ЄС питання можливої зміни юридичного статусу українців за кордоном — Стефанішина

Про намір допомогти Україні повернути військовозбов'язаних чоловіків заявили Польща і Литва. Уряд Німеччини повідомив, що українці зможуть залишатися в країні навіть з недійсним паспортом, а рішення українського МЗС про призупинення надання консульських послуг чоловікам за кордоном не вплине на їхній статус біженців.

24 квітня з’явилася постанова Кабміну, яка забороняє видачу документів чоловікам віком від 18 до 60 років, які знаходяться за межами України, через ДП Документ.

26 квітня радник голови ОП Михайло Подоляк заявив, що дистанційної видачі документів українцям за кордоном більше не буде.

Паспортний сервіс опублікував роз’яснення, згідно з яким чоловіки призовного віку більше не зможуть отримати паспорти за кордоном у ДП Документ за деякими винятками.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі