Старший лейтенант, командир роти Гонор окремого механізованого батальйону Вовки Да Вінчі Олександр Ябчанка в ефірі Radio NV пояснив, які завдання наземні роботизовані комплекси зможуть виконувати на фронті замість людей у майбутньому.

«Це такий собі конструктор Лего. Ти як його складеш, такі функції воно і виконує. Перша — логістика. Друга — евакуація. Третє — мінування. Четверте — розмінування. П’яте — спостереження за полем бою. Шосте — вогневе ураження. Це ключові функції, які би мали закривати наземні роботизовані комплекси», — розповів Ябчанка в інтерв'ю Radio NV.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=VzCHGDD1rVQ

Командир роти Гонор зазначив, що вже створений комплекс ШаРись, який складається з двох модулів, які можуть працювати також окремо: мобільної платформи Рись та турелі для кулемета або іншого вогневого засобу Шабля.

Читайте також:
Дрон був оснащений 55-кілограмовим зарядом (Фото:Колаж NV) Зухвала «черепашка». Наземний дрон ЗСУ подолав чотири км і пошкодив міст у тилу противника — відео

За словами Ябчанки, вперше його підрозділ виставляв Шаблю з метою вогневого ураження біля Торецька у квітні 2023 року.

«Тоді це був кулемет калібру 7,62 мм. З того часу до сьогодні пройшла, я би сказав, навіть еволюція, бурхливий розвиток усіляких різних наземних роботизованих комплексів в сторону збільшення калібру, збільшення вогневих засобів. Тобто зараз є набагато більше турелей, які можуть керувати різними вогневими засобами», — сказав він.

Командир роти Гонор повідомив, що розвивається і напрямок мобільності роботизованих компдексів.

«Минулого року ми знали лише про платформу, яка називалася Рись. Зараз уже є ціла лінійка логістичних комплексів, яку неодноразово ми зустрічали на [кластері для розвитку військових технологій в Україні] Brave1, на які можна чіпляти ці турелі», — розповів Ябчанка.

Він підсумував, що за останній рік Україна сильно просунулась «принаймні в винахідницько-теоретичному плані» у розробці наземних роботизованих комплексів.

Наземні роботизовані комплекси в Україні

Читайте також:
Російський наземний дрон (Фото:BILD на русском via Telegram) Росіяни слідом за ЗСУ почали активно застосовувати наземні дрони на полі бою — Bild

28 травня повідомлялося, що від початку року Міністерство оборони України кодифікувало та допустило до експлуатації у війську понад 10 роботизованих комплексів вітчизняного виробництва.

У відомстві повідомили, що наземні роботизовані платформи застосовуються як носії озброєння та для ведення вогню з укриття. Деякі комплекси вже пройшли бойові випробування та отримали високу оцінку від українських захисників.

12 березня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що в Україні починається масове виробництво роботизованих наземних платформ, які знищують позиції та техніку росіян, мінують, розміновують, евакуюють поранених та підвозять боєприпаси на позиції.

23 травня президент України Володимир Зеленський під час свого виступу на саміті United24 у Києві оголосив про старт глобального збору на бойові роботизовані платформи.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі