Компенсація за розмінування 2024: хто може долучитися до програми і як подати заявку

В Україні запрацювала програма компенсації аграріям за розмінування земель. До кінця року в держбюджеті на фінансування програми передбачено 3 мільярди гривень.

Читайте також: «Хто не годує власну армію, той годує армію окупанта». Як розміновують сільськогосподарські землі і куди звертатися фермерам

Про це повідомили в Міністерстві економіки України.

Хто може отримати компенсації

Як повідомила Перший віцепрем'єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко, держава компенсуватиме фермерам 80% витрат вартості розмінування земель, а також виплатить компенсації тим, хто вже очистив свої ділянки і почав на них працювати.

Відео дня

Участь в програмі можуть взяти аграрії, землі яких уже розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності (ОПМД) в період з 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року.

Обов’язкові умови для участі у програмі:

• землі розташовані на деокупованій території поза зоною бойових дій;

• факт забруднення ділянок підтверджений Центром протимінної діяльності за результатами нетехнічного обстеження сертифікованим ОПМД;

• аграрій не перебуває під санкціями, кінцевий власник товаровиробника — не громадянин держави-агресора;

• фермер не має податкового боргу, його підприємство не перебуває в стадії ліквідації чи банкрутства.

Читайте також: «Масштаб — виклик для усіх цивілізованих». В Україні — світовий бомонд саперної діяльності, але фермери рік можуть чекати на розмінування

Як подати заявку та які потрібні документи

Аграрії можуть заповнити та подати заявку на отримання компенсації на адресу Центру гуманітарного розмінування compensation@uachd.org.

До заявки, скріпленої ЕЦП, потрібно додати:

• копію договору із сертифікованим оператором на надання послуг з розмінування;

• копії актів наданих послуг, що підтверджують проведення розмінування;

• копії платіжок, що підтверджують розрахунок за надані послуги з розмінування.

В разі, якщо всі необхідні документи надані, а умови — виконані, Центр вносить аграрія до переліку фермерів, яким пропонується надати компенсацію.

Читайте також: Уряд дозволив ДСНС надавати платні послуги з розмінування

Куди звертатися фермерам, які лише планують розмінування

Крім того, подавати заявки на компенсації можуть фермери, які лише планують розпочати розмінування власних с/г ділянок або на яких працюють як орендарі. Вони це можуть зробити через Державний аграрний реєстр.

Після цього їхні заявки опрацьовуються Центром гуманітарного розмінування, який оголошує відповідні тендери в системі Prozorro.

Редактор: Святослав Василик Читати далі