Автор: Кіра Борисіхіна

NASA зробило революційний крок у вивченні зміни клімату, запустивши в суботу крихітний супутник із Нової Зеландії. Цей супутник вимірюватиме тепло, що виходить від полюсів Землі, що допоможе поліпшити прогнозування кліматичних змін.

Читайте також:
InSight прекратил свою миссию в 2022 году (Фото:NASA/JPL-Caltech) Трагічна зустріч. Космічний корабель NASA зустрів мертвого робота на поверхні Марса — фото

«Ці нові дані значно поліпшать нашу здатність моделювати процеси на полюсах і загальний стан клімату», — заявила Карен Сен-Жермен, директорка NASA з досліджень у галузі наук про Землю, на нещодавній прес-конференції.

Відео дня

Супутник, розміром з коробку з-під взуття, був запущений ракетою Electron, побудованою компанією Rocket Lab, з космодрому на півострові Махія в Новій Зеландії. Проєкт отримав назву PREFIRE.

Пізніше планується запуск другого аналогічного супутника. Обидва апарати виконуватимуть інфрачервоні вимірювання над Арктикою та Антарктикою, щоб безпосередньо фіксувати тепло, яке полюси виділяють у космос.

Читайте також:
На Сонці стався потужний спалах (Фото:NASA SDO) Маємо наслідки. На Сонці стався потужний спалах, який дістався Землі

«Ці вимірювання надзвичайно важливі, оскільки вони допомагають збалансувати надлишкове тепло, що надходить із тропічних регіонів, і регулюють температуру Землі», — пояснив Трістан Л’Екуйер, дослідник з Університету Вісконсін-Медісон, пов’язаний із місією.

«Процес передачі тепла від тропіків до полярних регіонів насправді визначає всю нашу погоду на планеті», — додав він.

За допомогою місії PREFIRE NASA прагне зрозуміти, як хмари, вологість і танення льодів впливають на тепловтрати полюсів. Досі моделі, використовувані кліматологами для оцінки тепловтрат, ґрунтувалися на теоріях, а не на реальних спостереженнях.

«Ми сподіваємося, що зможемо поліпшити наше розуміння того, який вигляд підвищення рівня моря може мати в майбутньому, а також як зміна клімату в полярних регіонах впливатиме на погодні системи на всій планеті», — сказав Л’Екуйєр.

Карен Сен-Жермен зазначила, що малі супутники, подібні до цього, є недорогим способом відповісти на конкретні наукові питання.

«Великі супутники можна вважати універсальними, а маленькі — спеціальними, — пояснила вона. — NASA потрібно і те, і інше».

Отже, запуск супутника PREFIRE є важливим кроком у поглибленні розуміння кліматичних процесів і створенні точніших моделей зміни клімату.

Читати далі