Свято Петра і Павла має глибокі корені, які сягають 324 року нашої ери. Це свято присвячене шануванню апостолів Петра і Павла, ключових фігур християнства. Дане свято є одним з найважливіших у православному календарі.

Коли Петра і Павла 2024

Свято Петра і Павла є важливим днем для всіх християн, особливо для православних вірян України. Це день, коли вшановують життя і вчинки цих великих апостолів, які зробити значний внесок у розвиток християнства.

Відео дня

У 2024 році свято Петра і Павла в Україні відзначатиметься 29 червня.

Варто зазначити, що з 1 вересня 2023 року Православна Церква України і Українська Греко-Католицька Церква перейшли на новоюліанський календар. У зв’язку із цим, змінилися деякі дати церковних свят. Дата Великодня та пов’язаних з ним свят залишається незмінною.

Ким були святі Петро і Павло

Святий Петро був одним з найвідданіших учнів Ісуса Христа і вважається його наступником після смерті на хресті. Апостол Павло приєднався до апостольського кола вже після смерті Ісуса, хоча за життя не був знайомий з Ним. Павло зробив значний внесок у розповсюдження християнства, заснувавши церкви по всій території Римської імперії.

За легендами, вперше це свято було урочисто відзначене у 324 році нашої ери, коли віряни збудували храми, присвячені цим величним апостолам, у Константинополі. З четвертого століття священнослужителі почали проводити церемонії на їхню честь.

День Петра і Павла: традиції свята

Для українців Свято Петра і Павла символізувало настання літа та необхідність готуватися до осені. Петрів день, як його звали наші предки, вважався перехрестям сезонів. В цей день, у будинках проводили генеральне прибирання, білили стіни, а рушники вивішували. Особливо активно до свята готувалися дівчата, які робили вінки з польових квітів, не забуваючи про червоні маки. Також в цей день молоді люди проводили радісні гуляння, ворожили на своє майбутнє, співали та танцювали.

Уранці віряни збирались у церкву для участі у богослужінні. Після цього господині готували сирні бабки, які радісно подавали усім родичам. Легенда говорить, що самі Петро і Павло любили цю страву і вживали її під час своїх мандрівок.

Святому Павлу молилися перші українські підприємці, а Петру — моряки.

Редактор: Альона Дука Читати далі