Повне розблокування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні відразу ж після зняття блокади показало позитивні результати, серед яких — збільшення вантажопотоку агропродукції з України на 20%.

Про це сказав в ефірі Українського радіо перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький. «Польські фермери пішли, це дуже позитивно. Тому що логістика є дуже суттєвою частиною кінцевої собівартості продажу і доставки продукції. Чим дешевшою буде логістика, тим більшу ціну отримає український фермер та матиме більше ресурсів для продовження роботи. Якщо ми подивимося цифри у другій декаді квітня і зараз, після повного розблокування, то фактично маємо плюс 20%», — сказав він.

Відео дня Читайте також:
Через блокування кордону польські компанії втратили до 20% клієнтів в Україні (Фото:REUTERS/Aleksandra Szmigiel) Самі себе покарали. Через блокування кордону з Україною постраждали понад 3,5 тисячі польських підприємств

За даними Висоцького, одразу збільшився обсяг товарообігу, перш за все експорту, який відбувається автомобільним транспортом, йдеться про аграрну продукцію різних типів. Зокрема, якщо в другій декаді квітня 2024 року середній обсяг перевезень становив 13 тис. тонн на добу, то 28−29 квітня — 16 тис. тонн. Він висловив сподівання, що й надалі ситуація «залишатиметься поточною», тим більше, що для цього є певні передумови.

Висоцький нагадав про переговори між аграрними міністерствами й аграрними асоціаціями України на Польщі, «де вдалося на цифрах пояснити, що це не український фермер є проблемою для польського фермера». «Потім провели ще декілька проміжних зустрічей по секторах, а далі підтвердили домовленості 23 квітня, коли вже вдалося врегулювати ситуацію, й погодили знову провести спільний дзвінок 7 травня», — зазначив перший заступник міністра агрополітики, підкресливши, що готовність надалі спілкуватися надає оптимізму, що «до такої проблеми ми не мали б повернутися в майбутньому».

Раніше повідомлялося, що 20 лютого 2024 року польські протестувальники почали більш жорстке обмеження руху транспорту на кордоні з Україною. Вантажівки блокували на КПП Медика — Шегині, Долгобичув — Угринів, Зосін — Устилуг, Корчова — Краковець, Гребенне — Рава-Руська та Дорогуськ — Ягодин.

Фермери висунули безліч вимог, серед яких дві основні: відмова від безмитної торгівлі з Україною і повне закриття українсько-польського кордону для вантажівок.

7 березня 2024 року Україна заявила про те, що готова піти на обмеження торгівлі з ЄС, але на своїх умовах.

20 березня 2024 року поляки вийшли на загальнонаціональний страйк.

4 квітня стало відомо про те, що поляки змінили своє рішення щодо аграрної блокади України.

29 квітня 2024 року поляки розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі