Клірик УПЦ МП допомагав окупантам розфарбувати стелу на в’їзді в Херсон у кольори російського прапора — СБУ

СБУ заочно повідомила про підозру клірику УПЦ МП Назару Шкілю, який, за даними слідства, під час окупації Херсона допомагав розфарбувати в'їзну стелу до міста в кольори російського «триколора».

Про це повідомляє пресслужба СБУ в Telegram.

«Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Назара Шкіля — іподиякона так званої „Херсонської єпархії РПЦ“ на тимчасово захопленій частині регіону», — йдеться в повідомленні.

Відео дня

Під час окупації Херсона, за даними слідства, він одним із перших підтримав загарбників і пішов із ними на співпрацю як клірик місцевої громади УПЦ МП. Спецслужби зазначають, що згодом гауляйтер Володимир Сальдо погодив його «кандидатуру» на керівника місцевої окупаційної організації, що діяла під виглядом громадського об'єднання молоді.

«Перебуваючи на цій посаді, фігурант зібрав однодумців для розфарбовування стели на в'їзді до окупованого Херсона в кольори російського прапора. Про це колаборант „відзвітував“ під час прямих трансляцій в ефірах центральних телеканалів країни-агресора», — додали у пресслужбі.

Читайте також:
Андрій Коваленко (Лука) (Фото:pravlife.org) Суд на два місяці відправив митрополита УПЦ МП Луку під нічний домашній арешт

СБУ зазначає, що клірик агітував вірян підтримати псевдореферендум щодо «приєднання» регіону до складу РФ. Під час звільнення Херсона фігурант разом із його батьком, який був настоятелем місцевого храму УПЦ МП, втік до міста Ставрополь.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили іподиякону-колаборанту про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 6 ст. 111−1 про колабораційну діяльність;
  • ч. 1 ст. 436−2 про заперечення збройної агресії РФ проти України;
  • ч. 1 ст. 110 про посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі