Рекордні понад 200 тисяч людей у 2024 році зареєструвалися на вступ на магістратуру та аспірантуру. Про це заявив заступник міністра освіти та науки України Андрій Вітренко під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ у понеділок, 3 червня.

За його словами, на Єдиний вступний іспит у 2024 році зареєструвалися понад 200 тисяч людей порівняно зі звичайними 120−130 тисячами. Вітренко наголосив, що кількість місць, попри високий попит, збільшувати не будуть.

Відео дня

«Вони [місця] лімітовані ліцензійними обмеженнями [у закладах вищої освіти]… На ліцензійний обсяг впливає велика кількість чинників, зокрема матеріально-технічна база навчальних закладів, наявність педагогічних, науково-педагогічних працівників. Перегляду ліцензійних місць зараз не буде, незалежно від попиту та інших обставин. Освітня сфера ніколи не буде допомагати людям, які використовують різні способи для того, щоб не виконувати свої конституційні обов’язки», — сказав Вітренко.

У листопаді 2023 року журналісти незалежного антикорупційного центру NGL.media повідомляли, що українські заклади вищої освіти продовжують масово використовувати для уникнення мобілізації. Якщо 2022 року можливістю отримати легальну відстрочку від мобілізації скористалися, за оцінками NGL.media, близько 85 тис. чоловіків призовного віку, то 2023 року йшлося вже приблизно про 110 тис.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації з 18 травня. Хто має право і які підстави дійсні згідно з новим законом

Проаналізовані NGL.media відкриті дані свідчать, що частка чоловіків серед студентів-першокурсників платної форми навчання 2023 року зросла загалом до 70%, а їхній середній вік збільшився до 27 років. Найбільш разюче зростання кількості студентів-чоловіків помітне у вікових категоріях 30+ і 40+.

Редактор: Ніна Григорська Читати далі