Автор: Кіра Борисіхіна

Дослідники з Бернського університету виявили доісторичне поселення перших землеробів на півночі Греції, вік якого перевищує 7000 років.

Читайте також:
Відрубані кістки порівняно з їхніми неушкодженими аналогами (Фото:Чжоу та ін., Archaeol. Anthropol. Sci.) Тисячолітні традиції. Археологи знайшли скелети китайських чиновників, які зазнали страшного покарання

Для цього вони об'єднали дані дендрохронології та сплеску космогенного радіовуглецю в 5259 році до н.е., що забезпечило точне датування.

Датування знахідок завжди було важливим завданням археології, особливо для доісторичних часів. У цьому випадку використовувалися дендрохронологія, заснована на аналізі річних кілець дерев, і радіовуглецеве датування, яке розраховує вік за розпадом вуглецю-14.

Відео дня

Команда дослідників змогла точно датувати деревину з археологічної пам’ятки Діспіліо на півночі Греції, що раніше було неможливо.

Читайте також:
Розкопки на цьому місці триватимуть до кінця травня (Фото:University of York) Неймовірна рідкість. В Англії археологи знайшли середньовічну дерев’яну будівлю

Вони визначили, що будівництво відбувалося між 5328 і 5140 роками до н.е., використовуючи сплеск радіовуглецю в 5259 році до н.е.

Це дослідження, опубліковане в журналі Nature Communications, відкрило нові можливості для датування інших археологічних пам’яток Південно-Східної Європи. За словами керівника проєкту Гафнера, Діспіліо стане першим, але не останнім регіоном, де вдалося застосувати нову технологію.

Читати далі