Перший півфінал міжнародного пісенного конкурсу Євробачення відбудеться 7 травня. Оскільки цьогоріч його проводять у Швеції, пропонуємо приготувати кілька популярних в країні страв на вечерю до перегляду шоу.

Виступ представниць України, дуету Alyona Alyona і Jerry Heil з піснею Maria & Teresa відбудеться в першій половині півфіналу — вони виступлять під 5 номером. Участь візьме всього 37 країн. Другий півфінал відбудеться 9 травня і в ньому виступлять шістнадцять країн. Фінал конкурсу відбудеться 11 травня за участю 26 країн. Щоб зробити перегляд шоу ще яскравішим, пропонуємо додати до перегляду страви шведської кухні за рецептом з нашої підбірки.

Відео дня

П’ять шведських страв на вечерю

1. Як приготувати картопляне пюре з мітболами

Шведські мітболи з картопляним пюре (Фото: fahrwasser/depositphotos) Шведські мітболи з картопляним пюре / Фото: fahrwasser/depositphotos

Ця страва надзвичайно ароматна, та неймовірно проста. Для її приготування знадобиться всього лиш трохи фаршу, картоплі, цибулі і часнику.

Спосіб приготування:

32 готові фрикадельки або овочеві кульки

3 середні картоплини

1 середня солодка картопля

11/2 ч. л. солі

½ ч. л. чорного меленого перцю

½ ч. л. мускатного горіха

¾ склянки незбираного молока, півтора молока або несолодкого немолочного молока

6 ст. л. вершкового масла або безмолочного масла, розділених

1 середня цибулина, нарізана кубиками

3 зубчики часнику, подрібнені

3 ст. л. борошна (або безглютенової суміші борошна для випічки)

2 склянки курячого або овочевого бульйону

1 ч. л. рідкого диму (за бажанням)

½ склянки брусничного варення

Читайте також:
Подавайте мітболи з пюре або молодою картоплею (Фото:Instagram — fornellifuorisede) Улюблена страва із IKEA. Рецепт мітболів із культовим шведським соусом

Cпосіб приготування:

1. Щоб приготувати картопляне пюре, почистіть і розріжте на четвертинки картоплю. Покладіть їх у каструлю і залийте водою так, щоб вона покривала картоплю. Доведіть до кипіння на сильному вогні.

2. Потім зменшіть вогонь до середнього і варіть приблизно 25 хвилин до м’якості картоплі. Відкиньте страву на друшляк. Додайте картоплю назад у каструлю разом із сіллю, чорним перцем, мускатним горіхом, молоком і чотирма столовими ложками вершкового масла.

3. Розімніть картоплю товкачем або великою виделкою, доки вона не стане легкою та пухнастою, і все не змішається. Зберігайте в теплі, накривши каструлю кришкою, або знявши з вогню, або на дуже повільному вогні. Не перетрушуйте картоплю після того, як вона злипнеться. Надмірне перемішування може призвести до того, що крохмаль, який міститься в картоплі, перетвориться на клейку масу.

4. Поки картопля вариться, розігрійте дві столові ложки вершкового масла в каструлі на середньому вогні. Зменшіть вогонь до мінімуму, додайте нарізану кубиками цибулю і готуйте на повільному вогні, поки цибуля не стане золотистою і карамелізованою, приблизно 30 хвилин.

5. Додайте часник і готуйте ще кілька хвилин, поки часник не стане ароматним. Вмішайте борошно в карамелізовану цибулю. Збільшіть вогонь до середнього і додати бульйон та рідкий дим за бажанням. Постійно збивайте, доки не утвориться густа підлива, вкрита бульбашками.

6. Спробуйте підливу на смак і за бажанням додайте більше солі.

7. Для подачі, розігрійте заморожені фрикадельки або овочеві кульки відповідно до інструкцій на упаковці. Переконайтеся, що вони гарячі, коли будете готові подавати страву.

8. Викладіть на тарілку кілька великих ложок картопляного пюре. Додайте фрикадельки або овочеві кульки і полийте все цибулевою підливою. Викладіть на тарілку ложку брусничного джему, щоб з'їдати його при кожному шматочку.

2. Як приготувати хаселбек

Картопля по-шведськи (Фото: brebca/depositphotos) Картопля по-шведськи / Фото: brebca/depositphotos

Хаселбек — це назва картоплі по-шведськи. Її було вигадано в сорокових роках минулого століття в однойменному ресторані Стокгольма.Під час усього приготування хасельбек потрібно поливати часниковою олією.

Інгредієнти:

    Картопля:

  • Картопля — 12 шт.
  • Сіль — 1 ч. л.
  • Чорний перець, паприка — 2 ч. л.
  • Вершкове масло — 50 г
  • Олія, часник — за смаком

Читайте також:
Щоб картопля була ніжною варто змішати олію та масло (Фото:resnick_joshua1/depositphotos.com) Дуже ніжна. Рецепт запеченої картоплі від Євгена Клопотенка

Спосіб приготування:

1. Розігрійте духовку до 225 градусів. Очистіть картоплю. Наріжте тонкими скибочками, але не до кінця. Викладіть у застелену фольгою форму для запікання.

2. Олію з'єднайте з вершковим маслом, розігрійте в сотейнику. Додайте спеції та подрібнений часник.Картоплю добре полийте часниковою олією.

3. Запікайте 30−40 хвилин, доки картопля не стане хрумкою, періодично поливаючи олією. Прикрасьте зеленню.

3. Маринований оселедець по-шведськи: рецепт

Оселедець — дуже популярна риба в Швеції. Пропонуємо замаринувати його власноруч та насолоджуватися вишуканим смаком.

Інгредієнти:

3 малосольних оселедці, можна використовувати домашнього соління

2 середні морквини, почистити, порізати напівкружечками

2 середні білі цибулини, почистити, порізати півкільцями

Для маринаду:

400 мл води

250 мл оцту (звичайного спиртового 9% оцту)

150 г цукру

1 ч.л. солі

1 ч.л. зернят коріандру

1 ст.л. чорного перцю горошком

8 горошин духмяного перцю

5 шт. гвоздики

1 ст.л. зернят гірчиці

Маринований оселедець (Фото: myviewpoint/depositphotos) Маринований оселедець / Фото: myviewpoint/depositphotos

Спосіб приготування:

1. Видалити голову і нутрощі, в оселедця та розділіть рибу на філе, зніміть шкірку. Залийте холодною водою та залиште на 2 години, зміняючи воду після першої години відмочування.

2. Усі інгредієнти для маринаду доведіть до кипіння в невеликому сотейнику. Відставте в сторону до повного вистигання.

3. Відмочені філе відцідіть та поріжте на порційні шматки.

4. Складіть філе, моркву та цибулю в банку.

5. Трохи перемішайте й залийте холодним маринадом так, щоб шматочки оселедця були повністю занурені в нього. Накрийте банку кришкою та поставте в холодильник на 24 години.

4. Кнекеброд — шведські хлібці з насінням: рецепт

Традиційні шведські хлібці (Фото: Szakaly/depositphotos) Традиційні шведські хлібці / Фото: Szakaly/depositphotos

Кнекеброд (knäckebröd) — це хрусткі хлібці, які є невід'ємною частиною трапези в Швеції. Цікаво, що їхня історія налічує понад 500 років, а перші кнекеброди були призначені виключно для бідняків. Зараз ними пригощаються представники всіх соціальних класів.

Інгредієнти:

Закваска — 150 мл

Житнє цільнозернове борошно — 50 г

Пластівці вівсяні — 50 г

Гарбузове насіння — 50 г

Насіння льону — 50 г

Насіння соняшника — 50 г

Кунжут білий — 50 г

Сіль — 50 г

Вода — 50 мл

Читайте також:
Смачні домашні хлібні коржі на кожен день (Фото:AndreySt / depositphotos) Без довгого вимішування та яєць. Як швидко приготувати хлібні коржі на воді — рецепт на кожен день

Cпосіб приготування:

1. Змішайте закваску, житнє борошно і сіль. Додайте вівсяні пластівці, все насіння, воду та замісіть тісто. Накрийте рушником і залиште його на 2−3 години відпочити.

2. Потім між двома листками пергаменту тонко розкачайте тісто. Зніміть верхній лист пергаменту. Ножем наріжте квадрати.

3. Перекладіть їх разом з пергаментом на деко та випікайте 20 хвилин при 180 °C.

4. Дістаньте вироби з духовки та розділіть на окремі шматки. Поставте їх на 5−10 хвилин в духовку до появи золотистого кольору. Смачного!

Свинячі відбивні по-шведськи: рецепт

Cвинина в ароматному соусі (Фото: penas/depositphotos) Cвинина в ароматному соусі / Фото: penas/depositphotos

Ця страва чудово смакуватиме з улюбленим салатом на вечерю.

Інгредієнти:

4 картоплини

15 г соєвого соусу

2 підготовлені свинячі відбивні

60 г подвійних вершків

40 г желе з червоної смородини

25 г вустерського соусу

160 г дрібно нарізаної стручкової квасолі

1 ст. л. борошна

Рослинна олія

Сіль

Читайте також:
Сніданок у Перу (Фото:Instagram @chicamaperuvianfood) Один легкий, а другий ситний. Що їдять в Перу на сніданок — рецепт сендвіча зі свининою та бататом

Спосіб приготування:

1. Картоплю почистити і покласти в окріп на 30 хвилин. Свинину обсушуємо кухонним рулетом. Натріть їх невеликою кількістю рослинної олії та приправте з обох боків.

2. Розігрійте велику сковороду з широким дном на середньому вогні. Як тільки сковорода нагріється, покладіть свинину і смажте по 4−5 хвилин з кожного боку.

3. Перекладіть на тарілку та залиште на 2 хвилини. Сковороду відставити.

4. У каструлю з підсоленим кип’ятком додайте стручкову квасолю і варіть на сильному вогні 4−5 хвилин. Коли квасоля звариться, відцідіть воду.

5. Змішайте соєвий, вустерський соус і порічковий джем з 250 мл окропу. Це буде порічковий бульйон.

6. Поверніть сковороду на середній вогонь, додайте 1 ст.л. борошна і перемішайте до пісочного стану. Якщо сковорода виглядає сухою, додайте трохи вершкового масла. Вбийте порічковий відвар у борошно і варіть 2−3 хвилини, поки відвар не загусне.

7. Додайте до загуслого бульйону збиті вершки і варіть ще 1 хвилину. Посоліть. Додайте свинину до бульйону.

8. Злийте воду з картоплі, додайте вершкове масло та подвійні вершки. Розімніть до однорідної маси. Подавайте свинину з підливою з картопляним пюре та стручковою квасолею на гарнір.

Редактор: Тетяна Денисенко Читати далі