Автор: Анастасія Печенюк

Засновник Twitter Джек Дорсі більше не входить до правління децентралізованої платформи Bluesky, якою він займався після продажу своєї соцмережі Ілону Маску.

Напередодні користувач X запитав Дорсі, чи він досі є членом правління компанії, і він відповів без подальших уточнень «ні». Пізніше Bluesky подякувала Дорсі за його роботу у двох окремих дописах, підтвердивши його відхід від роботи.

Відео дня https://twitter.com/jglypt/status/1786737479724175620 https://twitter.com/jack/status/1786739952627208579

«Ми щиро вдячні Джеку за його допомогу у фінансуванні та ініціювання проєкту Bluesky. Сьогодні Bluesky процвітає як соціальна мережа з відкритим кодом, що працює на atproto, децентралізованому протоколі, який ми створили. Після відходу Джека ми шукаємо нового члена правління громадсько-корисної компанії Bluesky, який поділяє наше прагнення створити соціальну мережу, яка дозволить людям контролювати свій досвід», — йдеться у повідомленні платформи.

Читайте також:
Bluesky отримав значне оновлення (Фото:LessLemon/Depositphotos) Росте як на дріжджах. Основний конкурент Twitter Bluesky розгорнув багато нових функцій

Ні Bluesky, ні сам Дорсі не повідомили, чому він залишив раду директорів. На цей час залишилося два члени правління: генеральний директор Джей Гребер і винахідник Jabber/XMPP Джеремі Міллер. Дорсі підтримав Bluesky у 2019 році як проєкт із розробки стандарту соціальних медіа з відкритим кодом. Пізніше він приєднався до ради директорів, коли Bluesky відокремилася від Twitter у 2022 році.

Як писав NV Техно, Bluesky виникла з ініціативи Twitter з розробки децентралізованого протоколу соціальної мережі (AT Protocol). Тестування соцмережі розпочалося наприкінці жовтня 2022 року. А вже в травні 2023 року вона стала доступною для користувачів, що мають запрошення. Наприкінці 2023 року платформа стала доступною для перегляду незареєстрованими користувачами. З лютого 2024 року Bluesky відмовилася від реєстрації користувачів за запрошеннями. Тепер приєднатися можуть всі охочі.

Читати далі