У середу, 22 травня, ізраїльські танки просунулися до краю багатолюдного району в самому центрі Рафаха під час інтенсивного нічного обстрілу південної частини Гази, повідомляє агенція Reuters з посиланням на інформацію від мешканців Рафаха.

Місцеві жителі й бойовики повідомили Reuters, що в середу ізраїльські танки зайняли нові позиції далі на захід — вздовж південного прикордонного паркану з Єгиптом — і тепер дислокуються на краю кварталу Ібна в центрі Рафаха. Вони ще не увійшли в район, бо там тривали інтенсивні бої.

Відео дня

Палестинські мешканці повідомили, що ізраїльські безпілотники обстрілюють передмістя Ібна і вночі відкрили вогонь по рибальських човнах на пляжі Рафаха — деякі з них загорілися.

«Всю ніч не припинявся ізраїльський вогонь з безпілотників, вертольотів, військових літаків і танків. Танки зробили обмежене просування на південний схід — все ще обмежене — але вони просувалися під шквальним вогнем всю ніч», — цитує Reuters мешканця Рафаха.

Читайте також: Розширення операції в Рафаху поставить під загрозу заручників — ізраїльські ЗМІ Читайте також:
Шані Лук (Фото:Шані Лук/Instagram) У Рафаху виявили тіло 22-річної німкені Шані Лук, яку вбили бойовики ХАМАС

ХАМАС заявив, що вразив протитанковими ракетами два бронетранспортери біля воріт уздовж прикордонного паркану.

Від ізраїльських військових не було негайних повідомлень про перебіг операції в Рафасі. Загалом Ізраїль заявляє, що у нього немає іншого вибору, окрім як атакувати місто, аби знищити останні батальйони бойовиків ХАМАС, які, на його думку, там переховуються. Армія оборони Ізраїлю повільно просувається до східних околиць Рафаха з початку місяця.

Наступ Ізраїлю на Рафах — що відомо

Рафах — місто в південній частині сектору Гази на кордоні з Єгиптом, яке Ізраїль називає «останньою твердинею» ХАМАС. Наразі там перебувають понад мільйон цивільних мешканців, здебільшого — біженці з північної та центральної частин Гази, які залишили свої домівки під час операції ЦАХАЛ протягом минулих місяців.

Через велику кількість цивільних США та деякі інші країни побоюються, що можливий наступ Ізраїлю спричинить значні жертви серед мирного населення.

15 березня Ізраїль схвалив план можливого штурму Рафаха, і в Білому домі заявили, що хотіли б цей план побачити.

6 травня з’явилася інформація, що Ізраїль почав евакуацію цивільного населення з Рафаха. Пізніше того самого дня військовий кабінет Ізраїлю схвалив військову операцію в місті. Незабаром ЦАХАЛ повідомив про точкові удари на сході Рафаха.

Читайте також:
Рафах (Фото:Maxar Technologies/Handout via REUTERS) В Ізраїлі заявили про посилення наступальних дій на Рафах

У ніч на 7 травня повідомлялося, що танки Армії оборони Ізраїлю увійшли в Рафах. Згодом ЦАХАЛ заявив, що взяв під контроль палестинську частину контрольно-пропускного пункту Рафах.

8 травня президент США Джо Байден заявив, що, якщо Ізраїль почне повномасштабний наступ на Рафах, США не постачатимуть ізраїльтянам зброю, яку можна використовувати в такій операції.

18 травня високопоставлений член ізраїльської команди з переговорів щодо заручників заявив, що рішення уряду Нетаньягу про подальше розширення операцій ЦАХАЛ в місті Рафах на півдні Гази поставить під загрозу життя заручників.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі