Міністерство закордонних справ Ізраїлю розглядає дипломатичні кроки проти Норвегії, Ірландії та Іспанії після того, як вони заявили про свій намір визнати палестинську державу, повідомляє у четвер, 23 травня, CNN з посиланням на обізнане джерело.

Цими кроками можуть стати скасування візитів офіційних осіб з цих країн до Ізраїлю і відкликання віз у дипломатів цих країн, що обмежить їхню можливість відвідувати райони на Західному березі річки Йордан, які перебувають під контролем Палестинської автономії.

Відео дня

Ізраїль також розглядає можливість звернутися до США за дипломатичною підтримкою в отриманні роз’яснень від Норвегії, Ірландії та Іспанії щодо їхнього запланованого рішення, а також попросити США спробувати переконати інші країни не наслідувати цей приклад.

Визнання Палестини — що відомо

22 травня Норвегія, Ірландія та Іспанія підтвердили, що визнають Палестину незалежною державою. Норвезький прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре заявив, що визнання набуде чинності 28 травня.

Читайте також:
Біньямін Нетаньягу (Фото:REUTERS/Ronen Zvulun) «Це буде держава терору». Нетаньягу засудив визнання Палестини трьома європейськими країнами

Того ж дня у Білому домі заявили, що не підтримують визнання Палестини окремими державами. Позиція США полягає в тому, що Палестинську державу слід створювати шляхом прямих переговорів між сторонами, а не шляхом одностороннього визнання.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель сказав, що просуватиме спільну позицію Євросоюзу, яка базується на рішенні про дві держави.

З 1988 року понад 140 з 193 країн-членів ООН визнали Палестинську державу, серед них лише деякі країни ЄС.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі