Ізраїлю вистачить боєприпасів для виконання запланованих місій, зокрема в місті Рафах, навіть якщо США припинять постачання деяких озброєнь, як про то заявляв американський президент Джо Байден.

Про готовність ЦАХАЛ продовжувати наступальні операції розповів речник Армії оборони Ізраїлю адмірал Даніель Хагарі, пише The Times of Israel.

«ЦАХАЛ має озброєння для запланованих місій, а також для місій в Рафасі. У нас є все необхідне», — сказав Хагарі.

Відео дня

Наразі операція ЦАХАЛ в Рафасі обмежується лише східними околицями міста та не торкається районів, де проживають понад мільйон палестинців.

Читайте також:
Вирва після ізраїльского удару по місту Рафах, 8 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Mohammed Salem) Пік напруги у відносинах. США призупинили передачу Ізраїлю 3,5 тис. авіабомб через операцію в Рафаху — ЗМІ

Речник Армії оборони Ізраїлю підкреслив, що ізраїльські військові постійно координують свої дії з Центральним командуванням США.

«Навіть коли між нами виникають розбіжності, ми вирішуємо їх за зачиненими дверима. Ізраїль має інтереси безпеки, але ми також усвідомлюємо інтереси США, і саме так ми будемо діяти й надалі», — запевнив представник ЦАХАЛ.

Наступ Ізраїлю на Рафах — що відомо

Рафах — місто в південній частині сектору Гази на кордоні з Єгиптом, яке Ізраїль називає «останньою твердинею» ХАМАС. Наразі там перебувають понад мільйон цивільних мешканців, здебільшого — біженці з північної та центральної частин Гази, які залишили свої домівки під час операції ЦАХАЛ протягом минулих місяців.

Через велику кількість цивільних США та деякі інші країни побоюються, що можливий наступ Ізраїлю спричинить значні жертви серед мирного населення.

15 березня Ізраїль схвалив план можливого штурму Рафаха, і в Білому домі заявили, що хотіли б цей план побачити.

Читайте також:
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху бере участь у церемонії покладання вінків до Дня пам’яті жертв Голокосту в Єрусалимі, 6 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Amir Cohen) «Зубами та нігтями». Будемо битися до останнього, навіть якщо поодинці — Нетаньягу

6 травня з’явилася інформація, що Ізраїль почав евакуацію цивільного населення з Рафаха. Пізніше того ж дня військовий кабінет Ізраїлю схвалив військову операцію в місті. Незабаром ЦАХАЛ повідомив про точкові удари на сході Рафаха.

У ніч на 7 травня повідомлялося, що танки Армії оборони Ізраїлю увійшли в Рафах. Згодом ЦАХАЛ заявив, що взяв під контроль палестинську частину контрольно-пропускного пункту Рафах.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі