Автор: Петро Шевченко, Артем Ільїн, Марія Ївженко, Світлана Угніва

Перші місця рейтингу NV наймасштабніших вітчизняних IT-підприємців посіли бізнесмени, які орієнтовані на західні ринки. Це Влад Яценко (Revolut), Дмитро Запорожець (GitLab) та команда засновників SoftServe*

Влад Яценко

співзасновник Revolut

Виторг за 2023 рік 37,3 млрд грн, 7,5 тис. співробітників

Найуспішніший на сьогодні український IT-бізнесмен Влад Яценко є співзасновником фінтех-компанії Revolut, що вже дев’ять років пропонує клієнтам можливість користуватися картками, займатися біржовою торгівлею, обміном криптовалют та операціями з банкоматами через мобільний додаток. Ідея виявилася вдалою — у 2023‑му Revolut залучив 9 млн нових користувачів, і тепер їх ­­­35 млн у 38 країнах світу включно з ЄС, США та навіть Австралією. Також компанія має 0,5 млн корпоративних клієнтів.

Відео дня

Сам Яценко, уродженець Миколаєва, уже багато років мешкає в Лондоні, а Велика Британія — ключовий ринок для Revolut, який становить приблизно п’яту частину її бізнесу.

Саме через Британію оцінка вартості компанії останнім часом зменшилася із $ 28 млрд до $ 23 млрд. Адже Revolut, маючи повну банківську ліцензію ЄС у Литві, без успіху намагається отримати аналогічний британський документ. Та наявність у Яценка бізнес-партнера Ніка Сторонського, сина топменеджера Газпрому, гальмує процес: хоча останній ще два роки тому відмовився від громадянства РФ, офіційний Лондон не хоче надавати Revolut ліцензію. Але компанія продовжує боротися за Британію.

Читайте також:
Українські ІТ-компанії тримають удар війни краще, ніж більшисть інших секторів вітчизняної економіки (Фото:NV) Рейтинг українських IT-підприємців — виручка компаній і чисельність співробітників Читати далі